ВКП: Няма неизправности в изтребителя преди падането край Шабла

Върховна касационна прокуратура взе на специален надзор образуваното от Военно-окръжната прокуратура в Сливен досъдебно производство във връзка с инцидента с военен самолет МиГ-29 край Шабла на 9 юни т.г., съобщиха от прокуратурата.

Към момента са разпитани всички участници в ръководството на полета от кулите в Шабла и Балчик, пилотите от самолета, пуснал мишената, и техници. Изяснено е, че преди полета е извършен тест на техническото състояние на самолета, при който не е установена неизправност.

Иззети са радарните картини от кулите в Шабла, Балчик, Щъркелово, от Базата за командване, управление и наблюдение и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), аудиозаписи на разговорите между кулата в Шабла и пилота, и кулите в Шабла и Балчик, документи относно техническото състояние на самолета, видеозаписи и др.

Назначени са експертизи на откритите при огледите материали за наличие на следи от взрив, горене, механични въздействия или за наличието на други следи върху тях.

Разследването по случая продължава. /БГНЕС