Вкусът на катарското гостоприемство: традиционното арабско кафе

Със силния си аромат на кардамон и жълтеникавата си консистенция, наподобяваща чай, арабското кафе е символ на гостоприемство в страните от Персийския залив, не на последно място и в Катар, домакин на Световното първенство по футбол.

Приготвяно чрез изпичане на кафеени зърна, след което се вари с кардамон и шафран, традиционното кафе "gahwa" обикновено се пие в катарския маджлис - изцяло мъжко местообитание, което е в центъра на социалния живот в страната.

"Не знаех, че в него има кафе", казва Ланка Перера, 29-годишна емигрантка от Шри Ланка, живееща в малкото, богато на газ емирство в Персийския залив от три години, и добавя, че вкусът му не прилича на "кафето, което познаваме".

Както повелява обичаят, горещата напитка се приготвя пред гостите от главата на семейството и се сервира от най-големия му син.

Но през последните години кафето напуска традиционните си граници и се появява в търговски обекти и културни домове, предлагайки на жителите и посетителите на Катар да опитат част от вкуса на катарската култура.

Един от тези независими културни центрове е Embrace Doha, където Перера присъства на сесия, посветена на кафето и неговия произход.

"Gahwa" е нещо, което пием почти всеки ден... виждаме го в нашия офис, защото има много катарци, така че те го носят и след това го опитваме", каза тя пред АФП след сесията. "Но... Не знаех какво има в него и каква е историята му, какъв е произходът му", признава тя.

След появата на кафето в региона преди около 600 години, то се сдобива с уникален ритуал по приготвянето му, който днес е неразделна част от културата на страната и региона.

Кафето се налива в златни или сребърни съдове "dallah" и се консумира от малки чашки, които се пълнят само донякъде, за да не се изгорят пръстите на пиещите.

Кафето продължава да се налива, докато пиещият не направи определен жест, за да покаже, че вече е достатъчно - остатък от епохата, когато кафето често се е наливало от глухи служители, за да се предотврати изтичането на поверителна информация.

"За стотици години цялата страна се е променила, но кафето - не", казва Шайма Шериф, директор на Embrace Doha, разположен в сърцето на стария пазар, известен като Souq Al Wakrah, южно от столицата.

През 2015 г. по инициатива на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Оман и Катар церемонията, свързана с арабското кафе беше включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Според ЮНЕСКО " приготвянето и сервирането на арабско кафе е важен аспект на гостоприемството в арабските общества и се счита за тържествен акт на щедрост"./БГНЕС, АФП