Владимир Димитров прекоси близо 200 км през Странджа за четири дни

Владимир Димитров е председател на сдружение „Зелена Странджа“, лесовъд, лицензиран планински водач. От години той се старае да популяризира Югоизточна България като интересна дестинация за еко туризъм. Води групи по старите и създава нови маршрути за пешеходна или велосипедна разходка из красивата Странджа планина.

„Преди три години претърпях инсулт, това беше голямо лично изпитание за мен и моите способности в момента. Доволен съм от това, че успях да стигна до края за четири дни, като всеки ден успявах да пристигам в съответното населено място, където си бях набелязвал, че ще нощувам, по светло. Не ми се наложи нито веднъж да вървя по тъмно – нямах почти никакви трудности по трасето, не срещнах бежанци, вълци, други животни, за които много приятели се притесняваха“, разказа за БГНЕС Димитров.

В 6 часа тази сутрин Владимир Димитров потегли от Елхово към Ахтопол по „Тур Странджа". Целта му е да премине сам по създадения от него 180-километров маршрут през цялата планина за 4 дни. И то в един труден сезон, когато температурите са още доста ниски.

Какво е „Тур Странджа“? Това е многодневен маршрут, който пресича цялата територия на Странджа от запад на изток – от град Елхово до град Ахтопол. Общата му дължина е 180 км и се изминава пеша или с колело, съответно за 9-10 или за 3-4 дни. Създаден е от „Зелена Странджа“ и Владимир Димитров. „Моята задача беше да проверя състоянието на маркировката, на трасето, да намеря зимен вариант без пресичане на реки и да покажа, че Странджа може да се преминава и през зимата. Срещнах много боклуци, оставени от бежанците, които следващите месеци и години ще трябва да почистваме, за да може Странджа да е отново чиста. Трудностите при мен при тези дълги преминавания идват от ходилата, понеже от толкова дълги километри се появяват рани от чакълираните пътища, но успях да стигна без забавяне почти до финала и сега след няколко дни ще съм възстановен напълно“, добави председателят на сдружение „Зелена Странджа“.

Целта на тура е да осигури възможност на повече хора да опознаят планината по един приятен и безопасен начин, да се създаде постоянен поток от свободно организирани туристи, който да стимулира развитието на туристическата инфраструктура в района, а също и да създаде допълнителен поминък за местните жители. /БГНЕС