Владимир Николов: България спасява евреите, нещо, което други народи не успяват да направят

Българските евреи са спасени благодарение на вярата, отдадеността и смелостта на българския народ.

Това заяви председателят на УС на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов на международната конференция "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи" в Софийския университет, предаде репортер на БГНЕС.

Владимир Николов подчерта, че преди 80 години в България се случва нещо немислимо, което други народи не успяват да постигнат.

"Ние искаме да покажем, че когато има някаква голяма национална цел, нещо, което е от полза за цялата нация, ние можем да преодолеем различията и да бъдем обединени", добави Ясен Тодоров, член на УС на Камарата на следователите в България.

Спасяването на българските евреи принадлежи не само на българската, а на световната памет, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Преди 80 години България не пусна своята пратка", заяви Йотова, но подчерта, че, за съжаление, над 11 хил. евреи не са спасени. Тя призова никога повече да не повтаряме своя горчив опит и посочи, че и днес отвоювани от десетилетия човешки права, се потъпкват. "Опасни са опитите за подмяна на историята", категорична е Йотова и допълни, че и днес има "експерти", които отричат трагедията на еврейския народ.

Служебният министър на външните работи Николай Милков отбеляза несъгласието на огромното мнозинство от страна на българския народ за гоненията на евреите. Той посочи и приноса на Димитър Пешев, символ на усилията за спасяване на българските евреи, на Петър Михалев и Иван Момчилов, както и възловата роля на Съюза на българските адвокати. "Редица съдии и прокурори също застават в защита на българските евреи", подчерта Милков и добави, че в онези времена са издадени 15 хиляди транзитни визи на евреи, които са чужди граждани. "Такова количество визи не могат да бъдат издавани в един продължителен период от години без това да е част от единна политика", обясни външният министър и заяви с категоричност, че МВнР ще продължи да се бори с антисемитизма.

Ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков пожела никога повече да не бъдем изправени пред морални дилеми от такъв мащаб.

Председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов обясни: "Аз съм потомък на тези българи, които бяха спасени от вас, от вашите родители, от вашите семейства."

Той е категоричен, че българските евреи никога не са били в гето, винаги са били част от българския народ. "Израел е най-добрият приятел на България и ще бъде приятел на България", каза още Гълъбов.

Посланикът на Държавата Израел Н. Пр. Йорам Елрон подчерта, че само България успя да предотврати изпращането на евреите в нацистки лагери. "Страната е била убежище за евреи, които бягат от Европа. Църквата, политиците са били на предни линии в защита на българските евреи. Адвокатите, юристите са проявили хуманност като са се застъпени за евреите. Ние винаги ще ги помним и ще уважаваме тяхната памет", заяви той и посочи жертвите в Тракия и Вардарска Македония, които не успяха да бъдат спасени.

"Много голяма част от спасените български евреи впоследствие са емигрирали и са участвали в създаването на Държавата Израел", съобщи посланикът и в заключение добави, че всички трябва да следваме светлината, която България излъчваше по време на Втората световна война, това е светлината, която трябва да ни води днес и утре.

Министър Милков, главният прокурор Иван Гешев, ДАНС и Столична община получиха благодарности от страна на посланика на Държавата Израел и на българската еврейска общност за възпрепятстването на Луков марш. /БГНЕС