Владимир Николов: По-лесна олимпийска квалификация не сме имали досега

Бившият капитан на българския национален отбор по волейбол Владимир Николов смята, че имаме всички шансове да победим Бразилия на олимпийската квалификация във Варна и да спечелим квота за Игрите в Токио, предаде репортер на БГНЕС.

„Надявам се да се справим с Бразилия. Ако трябва да съм реалист, откакто аз се занимавам с волейбол на национално ниво, толкова лесна квалификация не сме имали. Не, че Бразилия не е фаворит, но ние трябва да победим два отбора категорично под нашето ниво (Пуерто Рико и Египет; б.р.) и Бразилия. При това в къщи. Много по-лесно е да победиш Бразилия в един мач, отколкото в мини европейско първенство", заяви Владо Николов.

„Предвид представянето ни в Лигата на нациите, решението на Пранди за състава ми изглежда логично, но това трябва него да питате. Аз съм само наблюдател в момента", коментира Николов решението на италианеца да остави братята Братоеви, Николай Николов и Николай Учиков извън сметките за решаващите три мача във Варна от петък до неделя.

Междувременно воденият от него Левски вече започна тренировки за новия сезон в Суперлигата. Ето какви цели определи 41-годишният старши треньор за предстоящата кампания.

„Нашият отбор е млад, но талантлив. Надяваме се да постигнем една добра сплав между опитните и по-малките и да преследваме най-високите цели. В Левски няма как да са по-различни от спечелването на титлата в шампионата и Купата. Знаем, че отборът на Хебър Пазарджик направи доста гръмка селекция, но ние се надяваме с това, което разполагаме да успеем да им се противопоставим", заяви Николов.

Единственото ново попълнение за столичани е 16-годишният капитан на юношеския национален отбор до 17 г. Владимир Гърков, който пристига от Виктория Волей.

„Владимир Гърков ще тренира при мъжете, но към момента е с юношеския национален отбор до 17 г. При нас няма играчи за налагане и неналагане. При нас има статистика, която се прави на седмична база и този, който се представя най-добре, той ще играе", допълни бившият диагонал.

„Засега нямаме планове да взимаме нови играчи, но ако да речем волейболист като Методи Ананиев не си намери отбор в чужбина, най-логичното е той да тренира с нас, докато това се случи. Мога да кажа, че селекцията ни е завършена, ако не излезе нещо изключително", поясни Николов.

„Строежът на залата върви. Съвсем скоро имаме идея да направим едно обширно интервю за целите, плановете на отбора в новата зала. Надявам се от втория полусезон да играем мачове там", каза треньорът на Левски за строящото се в момента съоръжение.

Накрая, той коментира и новото правило на БФ по волейбол, което забранява на играчи до 21 г. да играят в чужбина.

„Левски няма проблеми да задържа млади играчи. Ние непрекъснато говорим с тях и те са наясно, че всеки един ще замине в чужбина, когато е готов. Практиката показва, че на 21 г. нито един състезател не е бил готов, включително и талант като Матей Казийски. Аз в момента у нас не виждам някой с неговите качества. По-добре е младите да останат, да играят, да се развиват и трупат опит, отколкото да търкат пейката на посредствени волейболисти", завърши Николов. /БГНЕС