Владимир Сис – чешкият Джеймс Баучер

В Чешкия културен институт в София се състоя премиерата на книгата „Македония. Географско, историческо, етноложко, статистическо и културоложко изследване“ от Владимир Сис, предаде репортер на БГНЕС.

Монографията излиза на български малко повече от век след публикуването ѝ на чешки език и в годината, когато отбелязваме 130 години от рождението на нейния автор.

„Владимир Сис е една доста интересна личност в периода на Балканските войни /1912-1913 г./. Той е доста популярен в българското общество по онова време, но за съжаление след това е забравен“, заяви професор Владимир Пенчев, който е автор на превода.

Владимир Сис е сред плеядата чешки културни дейци – братя Шкорпил, Константин Иричек, Ярослав Вешин и много други – които се включват в изграждането на младата българска държава след нейното освобождение от турско робство.

„Българското общество се запозна с творчеството на Сис покрай книгата му „Гробовете на Трикери“, каза проф. Пенчев и добави: „Става дума за един лагер от края на Балканските войни, където гърците са унищожавали български военнопленници. Сис е човекът, който повдига булото на тази трагична история“.

Той всячески се стреми да представи българската гледна точка на процесите през онази бурна епоха. Книгата му „Македония. Географско, историческо, етноложко, статистическо и културоложко изследване“ е класически пример за това. Ученият привлича голям брой документи и източници от европейски и турски характер, с които доказва, че населението в Македония е с българско самосъзнание.

„Сис прави една моментна снимка на ситуацията в Македония в края на ХIХ и началото на ХХ век. Категорично можем да заявим, че той е чешкият Джеймс Баучер“, заяви проф. Пенчев.

Владимир Сис доживява дълбока старост, но за съжаление тя не е никак радостна. След Втората световна война той е преследван в родината си като английски агент и осъден. Умира в затвора през 1958 г. По тази причина той не получава заслуженото признание по време на комунистическа България. След промените Владимир Сис е реабилитиран и награден с най-високото чешко отличие ордена „Томаш Масарик“ от президента Вацлав Хавел. /БГНЕС