Владислав Панев: Ако не влезем сега в Шенген, продължаваме да се борим догодина

„Членството в Шенген е изключително важно, защото ще осигури много по-бързо преминаване на стоки, товари през всички граници. Това е водещ приоритет, ако не се осъществи сега, продължаваме да го борим следващата година“.


Това заяви за БГНЕС депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев, коментирайки информацията, която БГНЕС първа разпространи, че няма да има гласуване на кандидатурите на България и Румъния за Шенген по искане на Нидерландия.

„Знаем какви са проблемите в Нидерландия, знаем, че имаше избори и какви са резултатите - евроскептична партия победи, така че наистина трудности ще има, но това е изключителна цел за България”, заяви Панев.

В Букурещ властите ще се опитат да свикат извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи след средата на декември, на който ще бъде обсъдено присъединяването на две стъпки, влизане на въздушните граници от март 2024 г.

Владислав Панев коментира, че е изключително важно да впрегнем всички сили, за да може да се свика този съвет и датата да е реалистична. „Трябва активен диалог с Австрия и Нидерландия, да видим къде са проблемите, заради които те отказват да ни приемат. В този смисъл през диалог и реформи ще постигнем целта си“, подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Той е убеден, че сме изпълнили всички условия за членство в Шенген. „Парадоксът е, че сме изпълнили всички условия за Шенген, но не ни пускат. За Еврозоната обратно - не сме изпълнили условията, но искат да бъдем присъединени. Тук става въпрос за политически пазарлък, който трябва да водим докато ни приемат в Шенген”, добави Панев. /БГНЕС