Владо Даверов: Петков да каже къде изчезнаха милиардите, Радев ни вкара в пропастта

Най-големият риск е склонността на българина да търси спасител. Това заяви в интервю за БГНЕС писателят и сценарист Владо Даверов.

Според него България в момента се намира в едно „много тъжно и смешно“ положение.

„Страната стремително върви надолу. Това не може да се обясни само с некомпетентността и зависимостите на правителството, които са видими. Много бързо се лишаваме от бъдеще и ако не се вземат мерки, които да не са временни, ще ни трябва повече време да излезем от кризата, отколкото от комунизма. За четири месеци тези момчета унищожиха държавата“, заяви Даверов.

Той не изключи България да излезе от това управление по-пострадала, отколкото една Украйна, която в момента води война срещу агресията на Путин.

„Днешните управници, в чието образование започвам вече да се съмнявам, са по-вредни дори от комунягите, които също са част и са най-вредни в тази измислена коалиция“, каза писателят.

Той не споделя „бодряшкия тон“ на икономистите, защото държавата видимо няма пари. „Основният въпрос е: къде изчезнаха парите? Лошо или добро правителството на Борисов остави една богата или по-скоро тръгнала да забогатява държава. Всички показатели и проверки на международни институции, които не са корумпирани, сочеха, че вървим по прав път със съответните грешки, както е при всеки човек, който работи“, каза Даверов.

Той посочи, че за една година в България не е преместен и един камък.

„Като изключим частната инициатива, която също забави темповете си на развитие, нищо не помръдва в държавата“, заяви писателят и добави, че това бездействие от страна на днешната власт е символ на неспособност и некадърност. Според него тя греши, защото нищо не прави и се опитва да посрами тези, които са се опитали с всичките им кусури да направят нещо.

„Имате ли чувството, че в тази страна животът кипи? Освен Иван Гешев, който дойде до гуша на всички и така наречената правосъдна реформа, която си е чиста поръчка на организираната престъпност. Всички го виждат и нищо не могат да направят. Всички виждат как енергетиката изтича в някакви офшорки и нищо не могат да направят. Всички виждат, че президентът е назначен лично от Путин и нищо не могат да направят“, отбеляза Владо Даверов.

Според него за сегашната ситуация вина трябва да понесе Румен Радев.

„Президентът е толкова виновен, че ако държавата наистина беше правова, нещо което ми дойде до гуша да слушам от хора, които нарушават Конституцията воглаве със самия президент, след като се напрезидентства трябва да се потърси юридическа отговорност от него за създалото се положение. Той лично вкара държавата в това неудържимо пропадане“, категоричен е Даверов.

Той припомни, че Радев е избрал хората в правителството, които успяха да го излъжат.

Най-големият дявол беше излъган от по-големите дяволи – Асен Василев и вечно засмения Кирил Петков. Те успяха да измамят президента да им подари властта и го изритаха. Сега той се чуди как да се отърве от тях. Новият му претендент и той е същият. Заяви че Украйна е агресорът и че е нападнала сама себе си. Това окончателно ме убеди, че има нещо сбъркано в тази страна, която не е държава. Държава не сме имали от много години. А разполагаме с една прекрасна страна…“, каза писателят и сценарист.

За него „най-големият риск е склонността на българина да търси спасител и да не го намери в лицето на „Възраждане“, защото тогава съвсем ще втасаме“.

„Всеки глупак, който дойде отнякъде и каже на този народ това, което иска да чуе, може да вземе властта. Разум, аргументи и талант са неща, които в България не се уважават. Авторитетите и знанията не са уважавани, това не върви у нас“, с тъга отбеляза Даверов.

Той все още не е загубил надежда, че можем да се развиваме като Полша, Чехия, Хърватия, Румъния и други страни, с които сме стартирали прехода по едно и също време и от една база.

По отношение на войната срещу Украйна писателят е много раздразнен от аргументите, с които сегашното правителство отказва да предостави помощ на Киев.

„Официалната позиция пред г-жа Митрофанова, която отдавна трябваше да бъде изгонена, е, че ние няма да дадем оръжие. Г-жа Корнелия Нинова заплашва, че ще напусне коалицията. Какво ще стане, ако я напусне? Ще загине България ли? Нямала да сложи подпис, защото сме много близко до войната. Румъния и Полша имат обща граница. Румъния даде всичките си самолети. Тя не се ли страхува, че ще бъде нападната? Ние сме натовска държава, но нямаме никаква армия. Ако не е НАТО, г-жа Митрофанова еднолично с екипа на посолството си, чийто състав е по-голям, отколкото състава на батальона, който трябваше да сформира бившият военен министър, ще превземе България и без намесата на руската войска. Тя е готова, президентът е готов, а и Петков като го гледам“, заяви Владо Даверов.

Той призова премиерът да спре да се оправдава с ГЕРБ и да даде отговор на въпроса: къде изчезнаха 9 милиарда. Има и други въпроси, на които писателят би желал да получи отговор, като например, можеш ли да нарушиш Конституцията и да не си виновен:

„Ако аз наруша Конституцията ще ме вкарат в затвора, но Петков стана премиер, защото обичал България. Другите не я обичаме, само той я обича. Задавам си тези въпроси и нямам отговор на тях“.

Според него властта е взела на въоръжение някакви социолози и политолози, които се опитват да оправдават Петков и си измиват ръцете с ГЕРБ, а те от една година не се на власт.

„Една шепа комунисти останаха и от тях не можем да се отървем толкова години и една шепа в Македония. Един братски народ като Македония не можем да го приобщим, защото две шепи ченгета изпълняват заповедите на Русия. Просто като гъбена чорба и който го знае и каже, го арестуват и уволняват“, заяви писателят.

Владо Даверов се страхува за младите, които са облъчени от пропагандата.

„Това поколение бе отгледано от намиращия се на властова позиция Слави Трифонов с неговата чалга, с неговите сценаристи. Сега дойде второто поколение от чужбина да ни „помогне“. Те идват да ни окрадат, наричайки ни провинциалисти. Присвояват всичко постигнато от другите, без да се направили нищо. Има ли по-непрозрачно правителство от това, което дойде в името на прозрачността. Има ли по-непочтено правителство от това, което дойде в името на прозрачността. А искаха да попълнят декларация, че са почтени. Тъжна работа“, подчерта Владо Даверов. /БГНЕС