Властите обявиха 10-дневно затваряне заради COVID-19

Продължават да се увеличават случаите на положителните проби и пациентите, постъпващи в болниците. Това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник – 22 март и да бъдат с продължителност 10 дни. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Нека всички политици, твърдящи, че мислят за хората и живота и здравето на гражданите да го докажат с делата си. Господа и дами политици, моля, ако не можете да бъдете част от решението на проблема с COVID-19, не ставайте част от проблема.

От понеделник, 22 март, в продължение на 10 дни влизат в сила следните ограничителни мерки на национално ниво:

Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли и детски центрове.

Учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа се преустановяват. Решението за преминаване към обучение в електронна среда от разстояние се взема от министър на образованието при условията и реда на закона.Групови и извънкласни занимания в училищна и училищна среда за всички възрастови групи се преустановяват. Студентите само по медицински професии ще могат да присъстват и провеждат занятия, изпити.

Всички заведения за хранене и развлечения затварят. Допускат се само доставки по домовете и офиса. Местата за хранене в хотелите ще изхранват гостите само в хотелите. Казина затварят.

Всички търговски обекти над 300 кв. метра затварят, с изключение на хранителни магазини тип супермаркет и хипермаркет. Затварят молове с изключение на банки, аптеки, оптики, химическо, офиси на мобилни оператори в тях.

Преустановяват се конгресно-обществени мероприятия.

Затварят фитнес центровете и плувните басейни.

Затварят всички кина, театри, музеи и галерии.

Не се допускат тържества, сватби, кръщенета с повече от 15 души.

Всички спортни мероприятия на открито и затрито за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Забраняват се масови мероприятия на открито - празници, фестивали.

Всички мерки ще бъдат описани в заповед, която ще бъде публикувана по-късно днес.

По време на брифинга министърът отговори и на журналистически въпроси.

Ваксината на "Астра Зенека" не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават твърдения. Изчакваме Европейската агенция по лекарства (ЕМА), имаме съдебно-медицинска експертиза, която ще излезе от Пловдив, българите ще разберат каква е истината. Ако тя е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи, заяви Костадин Ангелов.

Ваксините, с които разполагаме на "Астра Зенека" на склад са около 100 000, до края на месеца ще дойдат още 180 000. В момента се правят ваксини на хората по ваксиналните фази. Не можем да си позволим да изхвърляме дози ваксини, защото някой не е дошъл в часа, в който му е казано, каза още Ангелов.

Министърът бе категоричен, че опасност за провеждане на парламентарните избори няма.

"Изборите са обезпечени", каза Ангелов, а в отговор на журналистически въпрос той контрира, че локдаун в България няма, няма такъв, какъвто се обявява в други държави и отбеляза, че в редица страни се въвежда вечерен час и ограничение на свободното придвижване. В България такова нещо няма, има по-строги противоепидемични мерки, допълни министърът.

„Вирусът не е последователен и ни изненадва. Говорим за различни щамове. В хода на целия информационен поток вземането на правилни решения е много трудно. Много е рано за оценки. Много е рано да кажем дали сме грешили някъде дотук или сме били прави. Винаги сме чували какво ни казва медицината“, допълни още проф. Ангелов.

По повод на зачестилите случаи на разболели се деца, той коментира: „В цялата страна има доста деца, които вече са положителни и лежат в болниците. За наша голяма радост медицината продължава, нямаме до момента затруднения в лечението и, не дай си Боже, фатален изход“.

Проф. Ангелов допълни още, че премиерът Бойко Борисов продължава консултации с ЕС и ЕК по отношение на доставянето на допълнителни дози на нашата страна, които да бъдат разпространени пропорционално сред населението. /БГНЕС