Властите обсъждат обявяване на епидемия от коклюш

Дали ще бъде обявена епидемия от коклюш и ще се вземат ли допълнителни мерки за организачаване разпространението на болестта се очаква да стане ясно през днешния ден.


Още в средата на седмицата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че властите ще обсъдят обявяването на епидемия. Във вторник Министерство на здравеопазването позво първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. Според официалните данни, 314 са случаите на коклюш от началото на годината, спрямо 4 за същия период на 2023 година. В 17 области има регистрирани случаи на заболяването.

Доц. Кунчев изрази надежда, че с оглед на предстоящата ваканция за учениците за Великден, темпът на разпространение ще намалее.

Безплатни тестове за момента се правят единствено в Националния център по заразни и паразитни болести и Столичната здравна инспекция. /БГНЕС