Властите в Испания мобилизират армията заради рекордния наплив от мигранти в Сеута

На територията на испанския автономен град в северното крайбрежие на Африка за 24 часа са проникнали повече от 5 000 човека, съобщи агенция Europa Press.

Правителството на Испания реши да мобилизира армията след безпрецедентния наплив от нелегални мигранти в автономния град Сеута, разположен по северното крайбрежие на Африка, съобщи агенция Europa Press.

Според информацията ѝ, в рамките на едно денонощие от Мароко в Сеута по вода са успели да проникнат повече от 5 000 човека, сред които около 1 500 са непълнолетни. Броят на пристигналите в рамките на един ден мигранти стана рекордно висок за Испания. Поради тази причина властите в страната решиха да мобилизират армията, която да окаже подкрепа на ръководството в автономния град на фона на създалата се ситуация.

Решено е също да се засили присъствието на служители на цивилната гвардия и полицията в Сеута. Според някои оценки, броят на мигрантите от Мароко, успели да проникнат в автономния град, вече наближава 9 000.

По-рано днес вътрешният министър на Испания Фернандо Гранде-Марласка в интервю за телевизия „24 Oras” съобщи, че на Мароко са върнати около 1 500 мигранти.

„Не разполагаме с точни данни колко са нелегално пристигналите за един ден в Сеута, но от около 6 000 човек вече върнахме 1 500”, каза министърът. Той допълни, че властите на страната продължават да връщат незаконно проникналите в автономния град мигранти, докато ситуацията не се нормализира.

Напливът на нелегални мигранти към Сеута се засили на фона на изострянето на напрежението между Мадрид и Рабата. През април стана ясно, че в болница в Испания от COVID-19 се лекува генералният секретар на фронта POLISARIO (Народен фронт за освобождение, обявяващ се за независимост на Западна Сахара). Властите в Мароко предупредиха Испания, че това може да има последици.

Външният министър на Испания Аранча Гонсалес Лая увери, че масовият наплив на нелегални мигранти към Сеута не е в резултат на разногласията с Рабат. Тя подчерта, че властите в страната ще защитават своите граници и ще връщат в Мароко всички, които са попаднали нелегално на испанска територия. /БГНЕС, ТАСС

Мадрид / Испания