Властите в Скопие инспектират клуба "Иван Михайлов"

Бившият народен представител Весна Бендевска, настоящ член на Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията, инспектира българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Тя каза, че проверката е по жалба на сдружение на граждани, подали сигнал за дискриминация в Клуба, но не разкрива кое поведение е подадено като дискриминационно.

снимка/архив

„Това е проверка по реда на чл.29 от Закона за превенция и защита от дискриминация. Работим по петиция, подадена от Сдружение на граждани с основателен интерес. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Този път дойдохме за обявена проверка отпреди седмица в обекта на потенциалния дискриминатор, както е посочено в подадената жалба. Комисията не дава и не предрешава обвинения. То ще бъде произнесено след приключване на петицията. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището пред обществото и то ще бъде публично достъпно на сайта“, каза Бендевска.

По време на проверката в клуба имаше само една полицайка, присъстваше и българският консул в Битоля Димитър Иванов. От българския клуб не пожелаха официално изявление, казаха само, че проверката е извършена на място.

БГНЕС припомня, че откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия.

Според него, събитието по откриването на този център е „нещо повече от провокация, тъй като разбуди духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов".

Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода.

По време на антиеворпейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение", които според него били равностойни на фашизъм. /БГНЕС