Властта вече е в кабинета "Янев"

Официалната церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство вече премина, старият кабинет сдаде властта, а новите министри са по кабинетите си. С това страната ни направи следващата крачка към предсрочните парламентарни избори, насрочени от държавния глава за 11 юли, предаде репортер на БГНЕС.

Ето каква заявка за работата си в този период направиха някои от служебните министри, приемайки властта от своите предшественици:

„Ще се опитаме да работим честно, почтено и в интерес на българските граждани. Надявам се да се получи реална приемственост в краткия живот на съществуване на служебния живот. Да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача – организирането на изборите без особени сътресения и да поддържаме жизненоважните функции на държавата“, бяха думите на служебния премиер Стефан Янев след влизането му в Министерския съвет.

Приемственост във външната политика обеща и новият първи дипломат на страната ни Светлан Стоев. Той подчерта, че главната задача на МВнР ще е организирането на парламентарните избори в чужбина, но без да се неглижират важните външнополитически въпроси. Външният министър увери още, че няма да има промяна и в позицията на страната ни за Република Северна Македония, като България ще се придържа към раковата позиция, приета с консенсус от всички партии в парламента.

„Ревизия на властта започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас подобни изисквания в момента няма“, бе краткият коментар на новия вътрешен министър Бойко Рашков на излизане от Министерския съвет. Все пак той заговори за „осветляване“, но доколкото позволи времето на служебния кабинет.

Да потърси информация за културните програми – това е първата задача, която си постави новият министър на културата проф. Велислав Минеков, станал популярен като част от т.нар. „Отровно трио” по време на летните протести. „Амбициозно е това, което правим, но ако не друго, ще зададем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след нас“, посочи той и увери, че ще запази всички добри професионалисти в неговото ведомство.

Без резки промените в политиките, които води Министерството на образованието и науката, увери новият просветен министър Николай Денков. „Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Нещата ще се случат, както са подготвени. Благодаря на министър Вълчев и неговия екип. Има задачи, по които може да се ускори напредъкът. Следващата седмица ще представим приоритетите на МОН и екипа, с който ще работим“ уточни още той.

Актуализацията на държавния бюджет, която не направи отиващия си кабинет пък противопостави служебния финансов министър Асен Василев и предшественика му на поста Кирил Ананиев. Василев заяви, че кабинетът „Борисов 3“ все пак е могъл да извърши такава актуализация, макар и в малък размер, за да обезпечи мерките за гражданите и фирмите след първото тримесечие.

„Няма как да правиш актуализация, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство, не е коректно и честно, а всички живеехме с мисълта, че новите субекти в политиката ще направят свое правителство и програма“, коментира на свой ред Ананиев.

В крайна сметка двамата проведоха кратка среща, на която са обсъдили финансовото състояние на държавата.

Запазването на здравето на работещите в туризма в условията на пандемия – този приоритет обяви новият ресорен министър Стела Балтова, която обяви, че предстои да проведе среща с представители на бранша, на която ще бъде обсъдено как да се надгради всичко достигнато дотук.

Без официална и открита за медиите церемония премина предаването на властта в здравното министерство. Макар да дойдоха заедно, за да говори с журналистите излезе само вече бившият министър Костадин Ангелов. Отсъствието на новия служебен министър Стойчо Кацаров Ангелов обясни така: „Не зависи това от мен! Предадох всичко, обяснил съм всичко! Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим – зависи от резултатите”.

Заместник-министри в здравното министерство ще са бившият управител на Здравната каса д-р Димитър Петров, бившият депутат и директор на Центъра за спешна помощ д-р Александър Златанов и началникът на Инфекциозното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в Александровска болница д-р Тома Томов.

Като най-значими области за работа на транспортното министерство новият служебен министър Георги Тодоров очерта обектите, които се изграждат с европейско финансиране, дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз.

Прозрачност, професионализъм и отговорно поведение, за да се гарантира стабилност на българската икономика – обеща накратко служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия“, бяха думите на военния министър Георги Панайотов, приемайки властта от предшественика си Красимир Каракачанов.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие държавния печат от своята предшественичка на поста Десислава Ахладова, а във времето, в което ще заема поста, обеща задълбочен на специализираното правосъдие, за което се повдигна голяма обществена дискусия.

„Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм“, бяха думите на новия спортен министър Андрей Кузманов при встъпването му в длъжност. /БГНЕС