Влиянието на киното като "власт в сянка" над промените по света

В разгара на световните конфликти и катаклизмични явления като Covid-19 и климатичните изменения, в хода на геополитическо преструктуриране и необратим процес на глобално изменение на приоритети и посока на развитие на общества и нации, съществуват фактори, облечени в прозвището "власт в сянка", чието въздействие понякога е от съдбоносно значение.

Такъв фактор, зародил се хилядолетия назад в древната история на света, е изкуството да се претворяваш в различни образи и сцени, въздействайки по този начин на нагласи и възприятия.

От появата на някогашните жертвоприношения преди новата ера, когато, превъплъщавайки се в представители на боговете, древните шамани са упражнявали огромна власт над обществото, до днешните високоплатени драматурзи, сценаристи, режисьори и актьори - използването на измислени образи с цел изказване безнаказано на неудобни истини, насочване на вятъра в желаната посока, подкопаване, възвеличаване - неминуемо се е очертало като проявление на "скритата власт".

В театралните среди това изкуство е възприето като метафора на политиката със своите главни актьори и второстепенни роли. Театърът изважда на показ това, което политиката се опитва да скрие, твърдят анализатори. От Есхил до Дарио Фо, от Расин до Брехт, от Шекспир до Камю - безкрайно много са пиесите, носещи политически смисъл.

Освен да изобличава неравенството и да заклеймява управляващите обаче, театърът е и възвеличавал великоплепието на властта, както е известно например от дворните представления при Луи ХIV. Неслучайно Кралят Слънце е бдял педантично над програмата и режисурата на спектаклите.

Отекват думите на Виктор Юго от предговора на “Лукреция Борджия”: “В наше време театърът има огромно значение. Театърът е трибуна. Театърът е амвон. Театърът говори силно и високо. Театърът е нещо голямо и сериозно. Той има национална мисия, социална мисия, човешка мисия”.

В съвремието тази функция намира своето продължение в друго властимащо изкуство - киното. Киното критикува свят на манипулации и интереси, с потенциал да създава критична маса сред зрителите.

"Искаме да използваме киното като политическо пространство, да представим политически теми, които иначе така и не намират място в медиите", казва Лике Ран от ръководството на кинофестивала "Глобале" в Берлин през 2011 г.

Отдавна вече никой не подценява киноиндустрията като мощно оръжие за манипулация и средство за промяна на посоки в световен мащаб. Между 30 и 40 милиона са зрителите на връчването на наградите "Оскар" всяка година. Голяма част от събитията, които срещаме в сценариите на най-касовите продукции, след десетилетие или две се превръщат в реалност. Исторически събития, портрети на променили света личности, световни провали или успехи на човечеството, на екрана се претворяват по начин, който да пробуди и най-незаинтересования, който оформя възгледи и дава решения.

Киното като предвестник на глобални промени или манипулатор има своите проявления в множество екранни шедьоври. Достатъчен е примерът със сериала "Черното огледало" - антология за технологиите и начинът, по който променят живота ни. Още през 2011 г. сериалът показва неща, превърнали се в реалност десетилетие по-късно. А посланията във всяка серия са все по-актуални днес.

Холивуд придобива все по-осезаема сила и въздействие, не само чрез историите, които разказва, но и посредством своите главни действащи лица - актьорите. Съзнавайки своето влияние сред почитателите си, за някои от тях образите им на екрана вече не са достатъчни, за да отправят послания и защитават каузи. Ето защо те излизат извън рамките и превръщат любовта на феновете към себе си в мощно оръжие. Те променят мнения на милиони последователи за даден политик, разобличават управлението на друг, призовават към защита на каузи като опазването на амазонските гори и океаните, набират средства за фондове в помощ на бежанци, като тези, бягащи от войната в Украйна.

Сред превърналите известността си във "власт в сянка", се открояват определени холивудски звезди, които със своята харизма и непоколебима решимост за отстояване на позиции, водят до промяна в нагласите на множество хора по света, дори с цената на риска от низвергване и загуба на вселенската любов.

Шон Пен

След избухването на войната в Украйна, една холивудска личност се открои сред останалите. Първи, застанал открито на страната на украинския президент Володимир Зеленски, американският актьор и режисьор Шон Пен се озова моментално в Киев и стартира снимките на документален филм за руската инвазия. Двукратният носител на "Оскар" беше заснет да присъства на правителствена пресконференция в Киев и можеше да бъде видян да се среща с Володимир Зеленски във видеоклип, публикуван в официалния акаунт на украинския президент в Instagram.

В публикация на украински език на страницата на президентската канцелария във , бе написано: "Шон Пен е сред тези, които подкрепят Украйна, от мястото на събитията, тук, в Украйна. Нашата страна му е благодарна за тази проява на смелост и честност. Пен демонстрира смелост, каквато липсва на много други, включително на някои западни политици".

По-късно той подписа споразумение, според което неговата фондация CORE започва да оказва помощ на украинските бежанци в Полша. По силата на споразумението между CORE, чийто съосновател е той, и община Краков фондацията откри офис в историческия град в южната част на Полша и предоставя образователни дейности, а също така преустрои незаети помещения, за да настани около 50 бежанци.

В последната си проява на съпричастност, Пен донесе статуетката си "Оскар" в Киев и я подари на Зеленски.

Шон Пен и преди е привличал вниманието с навлизането си в политиката и актуалните теми, особено след като заедно с мексиканско-американската актриса Кейт дел Кастийо интервюираха мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, докато той беше в неизвестност.

През 2018 г. бе съобщено, че Пен е в Турция и снима все още неизлязъл документален филм за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството.

Бен Стилър

Актьорът, известен предимно със своите комедийни превъплъщения, едва ли някога е смятан за сериозна и преследваща каузи личности. Доскоро. Защото той също влезе в светлините на прожекторите като един от най-яростните застъпници на украинския народ след руското нахлуване.

Стилър замина за Полша, за да "прави каквото може" в помощ на бежанците от Украйна. Той публикува в официалния си профил в Инстаграм снимка, на която се вижда, че се намира в склад и разговаря с две жени. Надписът гласи: "Току-що пристигнах в Полша с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да се срещна със семейства, чийто живот е бил разкъсан от войната и насилието в Украйна. Милиони хора са били принудени да напуснат домовете си, като над 90% от тях са жени и деца. Тук съм, за да науча, да споделя истории, които илюстрират човешкото въздействие на войната, и да засиля призивите за солидарност. Надявам се, че ще ме последвате и ще споделите собствените си послания в подкрепа на хората, които са напуснали домовете си в Украйна, и на хората, които са били принудени да бягат по целия свят.  Всеки има право да търси сигурност. Който и да е, където и да е, когато и да е."

По-късно Стилър посети и укрепения комплекс на Зеленски, за да изрази лично своята подкрепа. „Ти си моят герой“. Така американският комедиен актьор се обърна към президента на Украйна.

В отговор Русия наложи наложи санкции на него и колегата му Шон Пен, като забрани влизането им в тсраната.

Мила Кунис и Аштън Къчър

Докато ужасите на войната продължават да измъчват Украйна и стотиците хиляди хора, които страдат в границите ѝ и бягат, за да се превърнат в бежанци, родената в Украйна Мила Кунис и съпругът ѝ Аштън Къчър не стоят безучастни. Двамата стартираха кампания за набиране на средства, която вече е събрала огромната сума от 37 млн. долара.

Преди няколко месеца семейството обеща да дари до 3 млн. долара за родината си, но вече са събрали дванадесет пъти повече. Целта на начинанието е да се осигурят краткосрочни жилища за всички бежанци, които бягат от страната, за да избегнат войната. Мила Кунис и Аштън Къчър споделиха, че след като са видели какво се случва, не са имали време за губене и са стартирали GoFundMe.

Двойката се запознава на снимачната площадка на телевизионното предаване That 70s Show, което поставя началото на кариерата на Мила Кунис и съживява тази на Аштън Къчър. Оттогава и двамата се радват на успех в Холивуд, но също така прекарват много време в преследване на филантропски цели и използване на влиянието си, за да помагат на колкото се може повече хора около себе си.

Те преследват обаче и различни цели. Мила Кунис влага време, пари и усилия във фондация "Изглеждай добре... чувствай се по-добре", която обещава да помага на жени, страдащи от последиците от рак. Мила Кунис, с подкрепата на Аштън Къчър, се стреми да помогне на жените да се справят с физическото въздействие от рака, като им помага да възвърнат естествения си вид.

Аштън Къчър също се е отдалечил от актьорската професия, за да съсредоточи усилията си в помощ на другите. През 2006 г. актьорът обеща да дари по 1 долар за всеки приятел в MySpace, който спечели за организацията Habitat for Humanity и прекара една седмица в строеж на къщи за тях в Централна Америка. След това създаде фондация DNA, която се надява да премахне трафика на деца в световен мащаб, като същевременно работи за реабилитацията на пострадалите от него.

Актрисата се е преместила от Украйна в Лос Анджелис, когато е била дете, и се смята за американка; тя признава, че е много горда и свързана с наследството си, дори го предава на децата си. Тя все още говори на руски с родителите си и храни семейството си с произведена от майка си храна, като никога не се е отдалечавала от украинския род. Мила Кунис и Аштън Къчър може и да са американци, но сърцата им са в Украйна.

Робърт де Ниро

От явна позиция при избухването на пандемията от коронавирус до отявлена критика срещу бившия президент Доналд Тръмп, звездата от "Разяреният бик и "Кръстникът" никога не се е спирал да се отправя призиви и изразява открито недоволство.

Относно работата на губернатора на Ню Йорк, Андрю Куомо, по отношение на предприетите мерки в отговор на епидемията, Де Ниро каза: „Куомо върши страхотно своята работа. Той върши това, което Тръмп не прави“.

Актьорът се оплака от недостатъчната информираност по въпроса за пандемията и в частност от „нелогичните“ действия на американския президент.

“В момента сякаш сме в научнофантастичен филм, в сцена от пиеса на Шекспир. За разлика от Фаучи, който се справя добре обаче, при президента става въпрос единствено за борба за преизбиране. На него дори не му пука колко хора умират“, допълни звездата.

Според Де Ниро, повечето от хората в управлението на Америка имат добри намерения и искат да направят положението в страната по-добро. Те не се фокусират върху това да провалят Тръмп или да участват в някакъв вид схеми, те искат просто „нещо да бъде направено ,да помогнат на този свят, на тази страна“.

Де Ниро се превърна в един от най-ожесточените противници на Тръмп преди последните избори за президент и открито агитираше за галасуване в подкрепа на Джо Байдън.

"Няма нищо в този човек, който да компенсира грешките му, доколкото виждам", каза Де Ниро за Тръмп, преди да призове републиканците да не гласуват за него.

"Той е фалшив президент", каза също двукратният носител на "Оскар" през 2019 година в интервю за "Късното шоу" на CBS и нарече Тръмп "главен шут" и "глупак".

Саша Барън Коен

Ексцентрикът на Холивуд Саша Барън Коен отдавна е известен със своите провокации.

"Борат 2" бе продължение на една продукция, смаяла критиците със смелостта си и отречена от много от тях още с появата си. Коен съживява Борат, когато, според него, с избирането на Доналд Тръмп е настъпил "възход на антисемитската, расистката, ксенофобската реторика".

"От самото начало на администрацията на Тръмп почувствах много ясно, че вървим към авторитаризъм. И затова знаех, че трябва да направя нещо," казва той.

В противоречива сцена в новия филм, чието оригинално заглавие е „Borat Subsequent Moviefilm“ българката Мария Бакалова се представя за руска репортерка, която интервюира Руди Джулиани в хотелска стая. Джулиани, адвокат на американския президент Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, е прилъган в спалнята на хотелски апартамент, в която има множество скрити камери. Сцената хваща нищо неподозиращия Джулиани в меко казано, неудобна ситуация. Размазаните стоп кадри с Джулиани и българката стават световна сензация и предизвикват политически скандал дни преди изборите за президент на САЩ. Безспорно филмът става явление, дръзнал да разобличи една порочна система и правейки го по начин, по който нито една холивудска продукция дотогава не е успявала.

"Това, което направихме с Руди, беше от решаващо значение. Искам да кажа, че направихме така, че филма да окаже влияние върху изборите. Така че заставам зад тезата, че действията ни са етични, въпреки неприемливия за правото на личен живот подход. Трябваше да направим каквото можем, за да вдъхновим хората да гласуват и да напомним за неморалността на правителството преди изборите. Не се съмнявам в морала на този филм. Много се гордея с това", заявява Саша.

Това не е първият подобен случай за Саша. Политикът от Алабама и кандидат за Сената Рой Мурсъди го съди след излъчването на политическата му сатира "Коя е Америка?" по Showtime през 2018 г. Сериалът включваше клип, в който 50-годишният Барън се шегуваше с многобройните обвинения на Мур в сексуални посегателства срещу непълнолетни жени, които бяха разкрити по време на кампанията му за Сената през 2017 г. Въпреки че не бяха повдигнати наказателни обвинения срещу Мур, който отричаше да е извършил каквото и да е престъпление, това не попречи на комика да се пошегува с него. В крайна сметка Мур загуби мястото в Сената от Дъг Мур.

Леонардо ди Каприо

Като страстен застъпник на борбата с климатичните промени и опазването на океанската микрофлора и амазонските гори, американският актьор неведнъж е критикувал правителството на Бразилия и неговите инициативи в региона.

Леонардо ди Каприо, който отдавна се занимава с опазване на околната среда, насърчи бразилците да гласуват срещу Жаир Болсонаро преди президентските избори тази година, като посочи значението на Амазония. Актьорът посочи, че "здравето на планетата" зависи от резултатите от предстоящите парламентарни избори през октомври. Публикации на актьора в социалните мрежи привлякоха силно вниманието към проблема с пожарите в горите на Амазония.

„Бразилия е дом на Амазония и други екосистеми, които са критични за изменението на климата“, написа Ди Каприо в Twitter. „Това, което се случва, има значение за всички нас и гласуването на младежи е ключово да се стимулира промяната към здрава планета“, добави той.

Ди Каприо е шампион за по-активна защита на тропическите гори на Амазония, като дари $5 милиона през 2019 г. за по опазването им.

Болсонаро бе изправен пред масирани критики заради политиката на правителството си в областта на околната среда. Той бе обвинен, че е позволил ускоряването на обезлесяването в региона. Природозащитниците обвиниха Болсонаро и неговото правителство, че си затварят очите за фермерите и дървосекачите, които разчистват земята в Амазония, която е най-голямата тропическа гора в света.

Ди Каприо публикува и видео в Twitter от кампания, наречена DefundBolsonaro.org, в която се твърди, че „правителството на Болсонаро приема разрушаването на Амазонка до непоносими нива“, и призовава инвеститорите да окажат натиск върху президента да предприеме стъпки за защита на най-големите в света тропически гори.

Фондация "Леонардо ди Каприо", собственост на актьора, дари 100 млн. долара за борбата с климатичните изменения. Актьорът откри фондацията през 1998 г. с цел популяризиране на екологично съзнание и организиране на няколко събития през годината за набиране на средства.

През последните десетилетия Ди Каприо е подкрепил повече от 200 проекта, които имат различни цели като защита на дивата природа от изчезване, възстановяване на баланса, който нарушава екосистемата, опазването на океаните, изменението на климата и други подобни. Като посланик на ООН той общуваше с политици, учени и активисти от различни държави, изучавайки въздействието на климатичните промени, след което засне документален филм по въпроса, гледан от над 60 милиона зрители по цял свят./БГНЕС

-----------------------------------

Таня Благоева, редактор в Международния отдел на агенция БГНЕС