Влиянието на великите сили върху Северна Македония и региона

Влиянието на Русия и Китай в региона нараства, но то не е голямо в Република Северна Македония.

Китайските компании инвестират в мащабни инфраструктурни проекти, за да наложат своето влияние върху малките държави. Русия също налага политическо влияние, за да запази мощта си на Балканите и се противопоставя на тяхната евроатлантическа интеграция. Няма липса на турско влияние и налагането на собствени възгледи върху по-малките страни, но желанието на Турция е да види страната в НАТО и Европейския съюз, т.е. там, където и тя се намира. Това са забележките на някои от участниците в 10-ата международна научна конференция "Влиянието на великите сили върху сигурността на малките държави", проведена в Охрид, организирана от Факултета по сигурността в Скопие.

Професорът по национална сигурност Сюзън Лофтес от САЩ посочи, че влиянието на Китай е отразено в нарастващото участие на китайските компании в инфраструктурни проекти в региона, докато Русия е за плуралистичен режим на споделяне на властта в света.

„Някои смятат, че китайските инвестиции имат геополитически характер, тъй като те влияят върху тези малки държави да следват политическата принадлежност в региона и извън него. Някои страни в региона имат стремежи да станат членове на Европейския съюз и такива инвестиции са необходими. Разбира се, китайските инвестиции са добре дошли, защото досега ЕС не е инвестирал в такива проекти. Чрез плуралистичен режим на споделяне на властта в света, Русия иска да запази влиянието си в региона и се противопоставя на влизането на някои държави в евроатлантическите интеграции. Нейните инвестиции са повече в енергетиката“, отбеляза Лофтес.

Тя смята, че Русия се провали по отношение на влиянието в Северна Македония, тъй като страната разреши спора си с Гърция и е на път да се присъедини към НАТО. Но тя смята, че Русия е голям поддръжник на Сърбия и не признава Косово като независима държава.

„Русия винаги е подкрепяла принципа „разделя и владей“ и сее семена на разделение в региона. Западните Балкани са пълни с различни етнически спорове поради различията, но според мен вероятността от всеобхватен въоръжен конфликт е малка, защото ще има катастрофални опустошителни последствия“, каза Лофтес, заключавайки, че ако има забавяне на датата на преговорите на Северна Македония с ЕС, руското влияние ще се разпространи чрез медиите в страната.

Македонският професор Жидас Даскаловски вижда малко руско влияние в Северна Македония, но „е далече по-изразено в Сърбия, както и в други страни членки на НАТО и ЕС като Хърватия и България“. Той подчертава, че стратегическите интереси на Русия са свързани с енергийните коридори.

Деканът на Факултета по сигурност Никола Дуйовски е убеден, че Северна Македония ще получи дата за преговори през октомври. Той отчита, че без старт на преговори страната не може да направи нищо: “В капана сме на всекидневни политически престрелки между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Ако се стигне до отлагане на датата [за преговори с ЕС] обществото ще продължи да тъпче на място, другите ще отиват напред, а ние ще пропадаме. Но сега не е време да се размишлява за такива сценарии“, каза Дуйовски. Той изрази очакване за повече инвестиции от германия и Франция в Северна Македония, подчертавайки „това са нашите стратегически партньори, а не Русия и Китай“. /БГНЕС

………………………….

Анализът е на агенция МИА