Влиза в сила зеленият сертификат, хиляди деца си остават вкъщи

От полунощ се въвежда зелен COVID сертификат за всички дейности, провеждащи се на закрито, и за посещение на всички обществени закрити места с изключение на аптеки, банки и хранителни магазини.

Междувременно вече е ясно, че всички ученици от 1 до 12 клас в София град и общините в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, преминават на онлайн обучение.

Според новата заповед, с която може да се запознаете ТУК, в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000, учениците се обучават онлайн.

„Зеленият сертификат” е сертификатът за завършена ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус. Той ще бъде валиден за посещения на кина, театри, концерти, молове, фитнес центрове, басейни. В университетите присъствено обучение ще се провежда също само при условията на зелен сертификат.

Преустановяват се посещенията в болници. Всички служители на старчески домове трябва да имат също зелен сертификат.

Без зелен сертификат ще може да се ползва публичния транспорт и да се влиза в хранителни магазини и аптеки, държавната администрация също е освободена от това условие. Не се изисква документа и за учителите.

Няма да се изисква сертификат за деца под 12 години. Ако новите мерки не сработят, предстои национален локдаун, предупреди служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. /БГНЕС