Влиза в сила зеленият сертификат за антитела

От днес се въвежда зелен сертификат за наличие на антитела. Изискването е антителата от типа IgG да са лабораторно изследвани, като стойностите да надвишават нива от 150 IgG. Сертификатът ще бъде валиден 90 дни, предаде репортер на БГНЕС.

Целта е този сертификат да бъде притежаван от хора, които са добре предпазени от следваща зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а преболедували и защитени. Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването без да знаят, хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че са положителни и въобще не са отишли в болница, а са се самоизолирали. Също така ще важи за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с PCR или антигенен тест.

Изискването за тестовете е да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита.

Удостоверението ще се издава от Националната здравна информационна система. Когато даден човек направи своя тест за антитела, лабораторията ще изпрати резултатите към системата. Отговаряйки на изискванията системата ще издаде такъв тип удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който даденият човек от his.bg ще може да получи своя зелен сертификат за антитела. /БГНЕС