Влизаме във Великобритания само с международен паспорт

От днес, 1 октомври, българските граждани могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. Гражданите, които не представят такъв документ, няма да бъдат допускани в страната.

Новите правила, свързани с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, важат за гражданите на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария.

По данни на посолството ни в Лондон освен придобилите Статут на уседналост или Временен статут на уседналост с лична карта във Великобритания ще бъдат допускани и тези граждани, които са подали заявление за статут по Схемата за уседналост, но още не са получили решение от компетентните власти. С лична карта до Великобритания ще могат да пътуват и гражданите, на които правото да пътуват с такъв документ до Великобритания е гарантирано със Споразумението за оттегляне, като например погранични работници и граждани, пристигащи в страната на планово лечение със съответния документ (удостоверение S2), издаден от НЗОК. /BGNES