Вълна от подигравки в Египет заради режима на тока в страната

Без климатик в жегата през деня, и потънали в мрак през нощта, много египтяни се гневят и подиграват на правителствените мерки за намаляване на потреблението на енергия.


Продължаващият режим на тока в Египет, наложен по няколко пъти на ден, мъчи жителите на страната в 40-градусови жеги този месец.

След 11 дни на режим на тока, премиерът Мостафа Мадбули нареди на държавните служители да работят от вкъщи веднъж седмично, обяви планирани прекъсвания на електрозахранването и през август, и предложи допълнителни решения на енергийната криза в Египет.

Това допълнително нажежи страстите в Египет, и вълна от негодувание заля социалните мрежи.

„Изнасяме газ за Европа, а живеем на тъмно?, коментира 36-годишният Ислям пред АФП.

Последния път, когато в страната бе въведен режим на тока, бе преди около 10-ина години, и това бе причина за масови протести срещу президентството на покойния ислямистки лидер Мохамед Морси, който беше свален през юли 2013 г. от тогавашния министър на отбраната Абдел Фатах ал Сиси, чиято администрация пък инвестира милиарди в подобряване на националната електропреносна мрежа.

Преди седмица държавната електрическа компания в Египет препоръча на жителите да "избягват да се качват на асансьора в началото на всеки час", когато токът може да спре "за не повече от час". В поредица от сатирични публикации хората се шегуват „да избягват асансьори между 10 и 10 след час, за един час, всеки час от деня“. Друг предлага разписание, подобно на влак, като съветва гражданите, че „ако изпуснете асансьора в 12:50 ч., можете да хванете този в 13:10 ч.“.

От Египет -- където температурите редовно надвишават 45 градуса по Целзий, - до луксозните квартали на Кайро, основната тема на разговор е една и съща: кога ще спре токът, за колко време и колко пъти ден?

Дори един от най-богатите хора в страната се подигра на ситуацията. „Когато Едисон, изобретателят на електрическата крушка, почина, целият свят угаси светлините за една минута. В Египет... ние продължаваме да почитаме паметта му и до днес“, публикува бизнес магнатът Нагиб Савирис.

Зад хумора, обаче, се крие истинско разочарование на хората, които се борят за оцеляване в тежката икономическа криза. Изчерпващите се чуждестранни резерви на страната ограничиха способността за внос на стоки от първа необходимост, а външният дълг нарасна, влошен от инвазията на Русия в Украйна в началото на миналата година. Годишната инфлация в Египет достигна рекордните 36,8 процента през юни, а валутата загуби половината от стойността си спрямо долара.

В телевизионно обръщение до нацията премиерът Мадбули обвини за недостига на енергия високите температури, които накараха потреблението на ток да надхвърли правителствените доставки на гориво. През 2015 г. властите сключиха сделка с германската фирма Siemens за изграждането на три големи електроцентрали с инвестиции, оценени на шест милиарда евро (6,6 милиарда долара) в опит да подобрят мрежата. Централите свързаха 14,4 гигавата към националната мрежа през 2018 г., увеличавайки производствения капацитет на Египет с повече от 40 процента./БГНЕС