Вълшебният витамин C – от какво количество се нуждае човешкият организъм на ден?

Витамин C е един от най-важните витамини за човешкия организъм. Витаминът участва в синтеза на колаген, отговорен за костите и еластичността на кожата и капилярите, неутрализира опасните свободни радикали и намалява риска от заболявания с простуден и вирусен характер. Той е силен антиоксидант, който стимулира имунната система, действа положително на кожата, очите и сърдечно-съдовата система.


Витамин C е открит през 1932 г. от унгарския химик Алберт Сент-Дьорди.

През 30-те години той работи в Сегедския университет, където освен откритието на витамин C, изяснява за пръв път компонентите и реакциите на цикъла на Кребс. За тези открития през 1937 г. получава Нобелова награда за физиология или медицина. С извличането на витамин С, Алберт Сент-Дьорди прави важно откритие. Витамин C се нарича и аскорбинова киселина или L-аскорбат. Той е водоразтворим витамин. Този витамин има чудесен ефект върху човешкия организъм.

Дьорди изолира витамин C от лимонов сок. Доказано е, че витамин C е ефективен при лечението на скорбут. Скорбутът е заболяване, което се появява при дълготрайна липса на витамин C в организма и може да доведе до кървене на венците, падане на зъбите и други сериозни здравословни проблеми.

Препоръчителният дневен прием на витамин C за възрастни хора е между 75 и 2000 милиграма. За да се възползвате максимално от свойствата на витамин C, можете да го приемате под формата на хранителна добавка или чрез храната. Най-добрите източници на витамин C са плодовете и зеленчуците, сред които най-голямо количество от него се открива в портокалите, лимоните, грейпфрут, ягодите, черните боровинки, киви, манго, ананас. Зеленчуците като червен и зелен пипер, броколи, карфиол, грах, спанак, картофи и др. са богати на витамин C./БГНЕС

Тази статия беше написана и с помощта на Изкуствен интелект, който редакцията на Агенция „БГНЕС“ ползва.