ВМА: Състоянието на Християн Пендиков се подобрява

Състоянието на пребития в Охрид Християн Пендиков се подобрява, съобщиха за БГНЕС от Военномедицинската академия.

От ден на ден мъжът се възстановява все по-добре.

БГНЕС припомня, че секретарят на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков беше зверски пребит преди 10-ина дни. Един от виновниците за нападението срещу него е Илия Спасески. Той е професионален състезател по жиу-жицу и член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Той също така е с тежки наранявания по главата. Пострадалият македонски българин беше транспортиран с българския правителствен самолет "Фалкон" за лечение във Военномедицинска академия в София.

България остро осъди нападението срещу Християн и извика посланика си в Скопие за консултации. Посланик Ангел Ангелов няма да се завърне в РС Македония, докато там няма промяна.

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз /ЕС/ Оливер Вархей ще се срещне с представителите на македонските българи тази седмица заради жестокото нападение над Пендиков. В делегацията ще участват Петър Колев, Георги Трендафилов и Люпчо Георгиевски. /БГНЕС