Контрера: ЦИК да спре намесата на Турция в българските избори

ЦИК трябва спешно да промени методическите си указания, за да спре намесата на турската държава в българската вътрешна политика. За това настоя Карлос Контрера от ВМР, който призова в Турция декларациите да се попълват само лично и на място в СИК, предаде репортер на БГНЕС.

Юристът и член на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера внесе поредния сигнал в рамките на седмица, който ВМРО внася до ЦИК във връзка с напълно изкривения процес на организация и провеждане на избори в Турция.

„Аз и ВМРО предупредихме, че така ще стане в Турция. Мерки не се взеха, вече имаме резултатите и виждаме каква е обективната истина. А тя е, че в някои секции са дописвани по 700 до хиляда човека, което първо е невъзможно, второ от кадрите на медиите видяхме хора, които не говорят български език, не могат да четат и са подали декларация. И тъй като ситуацията вече е изтървана с Изборния кодекс, поне да се опитаме втория тур да бъде приблизително обективен и честен откъм организация на гласуването“, обясни Контрера.
Според Контрера има слабости в организацията на изборите в чужбина, което е станало видно в рамките на изборния ден 14-ти ноември 2021 г. Той предлага Централната избирателна комисия да въведе нов режим в Изборния кодекс и декларацията да се попълва лично и собственоръчно пред секционната избирателна комисия в самото изборно помещение. Мотивът му е, че в декларацията изрично е определена като такава, носеща наказателна отговорност по чл. 313 от НК при деклариране на неверни данни, пише Контрера в сигнала.
ЦИК трябва изрично да се разпореди, че членовете на СИК-овете, които през изборния ден и до приключване на задълженията си са длъжностни лица по смисъла на закона, да сверяват данните от декларациите с представените документи за самоличност на избирателите при представяне.
"С гласовете от Турция ДПС стана трета политическа сила. А гласовете, подсигурени от турската държава и изселническите организации, вкараха между и 8 и 10 депутата на протурската партия. Нещо, което ние преди години предотвратихме с ограничението на броя на секциите в страни извън ЕС до 35", отбеляза Контрера. /БГНЕС