Зима по пътищата, на много места е опасно

Цяла нощ снеговалежът над страната не спря, тази сутрин снегът продължава да образува снежна покривка. В София към 8 часа сутринта термометрите показват 9 градуса в района на НДК, на Черни връх на Витоша градусите са минус 19, предаде репортер на БГНЕС.

Снегорините са на терен и по пътните артерии в столицата се извършват обработки. Почистват се с приоритет улиците и булевардите, по които се движи масовият градски транспорт. Затворени за опесъчаване са планинските пътища на Витоша: Драгалевци - Алеко и Бояна - Златните мостове. Графикът на автобусите за Витоша е променен. Още снощи се наложи спиране на движението по магистрала "Тракия", в района между София – Пазарджик, в двете посоки за всички превозни средства, не само за камиони. На изхода на магистрала от към София се наложи шофьорите да изчакват. На границата с Гърция също е усложнена обстановката, както и област Благоевград. Още снощи движението на камиони през ГКПП Кулата-Промахон беше преустановено и се образуваха километрични опашки. За всички превозни средства е затворен пункта Илинден - Ексохи. Затворен бе и „Капитан Петко войвода“.

Шофьорите се призовават да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Пътната агенция уверява, че всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид. /БГНЕС