Вносът на оръжие в Европа се е удвоил за последните 5 години

Вносът на оръжия в Европа почти се е удвоил през последните пет години, отчасти поради войната в Украйна, докато износът от Русия е намалял наполовина.


Украйна стана четвъртият по големина вносител на оръжия в света, докато Франция измести Русия като втори по големина износител след Съединените щати.

Вносът на оръжие в Европа е нараснал с 94% през 2019-2023 г. в сравнение с предходния петгодишен период, докато общият глобален трансфер на оръжие леко е намалял, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), предаде АФП.

SIPRI предпочита да анализира тенденциите за половин десетилетия, тъй като няколко доставки на големи договори могат да променят коренно годишните цифри.

Увеличението е „отчасти обяснимо с войната в Украйна, а Киев се превърна в четвъртия най-голям вносител на оръжия в света през последните пет години“, каза изследователят на SIPRI Катарина Джокич.

SIPRI отбеляза, че най-малко 30 държави са доставили оръжия като военна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г.

Но други европейски нации също увеличиха вноса, като по-голям дял идва от износител номер едно в света на оръжия, Съединените щати.

В периода 2019-2023 г. 55 на сто от вноса в Европа е бил от САЩ спрямо 35 на сто в периода 2014-2018 г.

Тенденцията отчасти се дължи на това, че повечето европейски държави са членове на НАТО и партньори на САЩ в разработването на оръжейни системи като изтребителя F-35.

Руският износ рязко спада

В същото време увеличеният внос от САЩ подчерта желанието на много европейски нации бързо да се сдобият с оръжия и следователно да купуват „готови“ модели, вместо да разработват нови системи.

В световен мащаб износът на САЩ е нараснал със 17% през периода, с което делът му от общия износ на оръжия достига 42%.

Междувременно Русия, която дълго време заемаше позицията на втория по големина износител, отчете спад на износа си с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г.

Русия не само изнася по-малко оръжия, но и към по-малко получатели.

Москва е изнасяла само в 12 държави през 2023 г., в сравнение с 31 през 2019 г.

„Има и важни промени в политиките на техния най-голям клиент, Китай“, заяви Джокич.

Китай традиционно е един от най-големите купувачи на руско оръжие, но се стреми да развива вътрешното си производство.

Китай все още представлява 21% от руския износ, докато Индия е най-големият получател с 34%.

Докато износът на Русия намаля, този на Пекин отбеляза ръст от 47 на сто, като по този начин изпреварва Русия с малко и става вторият по големина износител в света.

Нарушения на хуманитарното право

Франция представлява 11 на сто от общия износ на оръжия през 2019-2023 г. Страната е постигнала особен успех в продажбата на своя изтребител Rafale извън Европа.

Войната в Газа, която започна като отмъщение за атаката на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, вече засегна вноса на оръжие в Израел.

Той е основно чрез трансфер на оръжия от САЩ, нова военна помощ, или чрез ускоряване на вече съществуващи договори, според изследователя на SIPRI Зейн Хюсеин.

Хюсеин предупреди, че дългосрочното въздействие на конфликта е по-трудно предвидимо.

„Вече виждаме в някои европейски държави един вид натиск от различни участници или държави да ограничат оръжията за Израел по време на неговите военни операции в Газа поради потенциални нарушения на международното хуманитарно право“, каза Хюсеин.

Подобни мерки биха могли да засегнат вноса в Израел. /БГНЕС