Външните министри на Китай и Великобритания обсъдиха заздравяване на отношенията

Китай и Великобритания направиха предварителни стъпки за възстановяване на отношенията си, като Пекин обеща по-добри отношения, ако двете страни покажат "взаимно уважение", а Лондон заяви, че иска да поддържа отворени линии за комуникация, включително между лидерите на страните.


Външният министър Джеймс Клевърли е първият висш британски министър от пет години насам, който посещава Китай. Той се надява, че това пътуване ще възстанови връзките между двете страни след години на напрежение по отношение на сигурността, инвестициите и човешките права.

Клевърли твърди, че би било грешка да се изолира втората по големина икономика в света, но някои консервативни законодатели смятат, че пътуването изглежда като израз на британска слабост.

Китайският външен министър Ван Йи приветства Клевърли и заяви, че двете страни трябва да вървят напред, а не да се оттеглят, особено в съвместната работа за стимулиране на световната икономика.

"Вярвам, че докато двете страни се придържат към взаимно уважение, равнопоставеност, разглеждат обективно развитието на другата страна и засилват взаимното разбирателство и доверие, китайско-британските отношения ще могат да премахнат всички ненужни намеси и пречки", заяви Ван по време на встъпителните думи на срещата пред репортери.

В отговор Клевърли каза, че оценява възможността да повдигне въпроси, по които има разногласия, но също така иска да повиши възможностите на двустранните отношения.

"За нас е важно да поддържаме тези канали за комуникация", добави той. "И, разбира се, в крайна сметка е важно нашият министър-председател и вашият президент също да имат възможност да говорят директно."

Евентуална среща между китайския президент Си Дзинпин и министър-председателя Риши Сунак може да се състои на срещата на върха на Г-20 в Индия следващия месец, но британският лидер заяви по-рано, че графикът му за срещата все още не е окончателно уточнен.

Сунак под натиск

Сунак, подложен на натиск от страна на депутати - включително бившия министър-председател Лиз Тръс - които искат Лондон да затегне политиката си спрямо Китай и да обяви страната за заплаха за британската национална сигурност, защити подхода си.


"Напълно възможно е да се ангажираме с Китай, като в същото време много твърдо отстояваме интересите и ценностите си", каза Сунак.

В изявление на външното министерство се казва, че Клевърли е повдигнал въпроси като например това, което е определил като щети, причинени от наложения от Пекин Закон за националната сигурност в Хонконг, призовал е за отмяна на санкциите срещу някои британски законодатели и е подчертал значението на мира и стабилността в Тайванския проток.

Но един от консерваторите заяви при условие за анонимност, че не е ясно каква е ползата от пътуването. "Би трябвало да бъдем твърди спрямо Китай, но това изглежда точно обратното", каза депутатът.

Ръководителката на парламентарната комисия по външни работи, консерваторката Алиша Кернс, заяви, че се опасява, че министрите нямат последователна стратегия по отношение на Пекин, след като нейната комисия публикува доклад, в който критикува политиката на правителството по отношение на Китай.

Тя подчерта, че стратегията е погребана и попита: "Как могат тези, които провеждат политиката - и създават законите - да го правят, без да разбират цялостната стратегия?

Комисията също така нарече Тайван "независима държава", което е в разрез с позицията на британското правителство. Пекин смята Тайван за част от Китай и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова.

Британското правителство не признава Тайван и няма официални дипломатически отношения с острова, но поддържа икономически и търговски връзки и има де факто посолство в Тайпе.

Посещението на Клевърли в Китай идва в момент, когато други западни държави, включително САЩ, също се опитват да подобрят отношенията си със страната. /БГНЕС