Външният министър на Израел ще посети Албания

Албания се очаква да посрещне израелския външен министър Ели Коен през септември, съобщи „Албания Пост“.

Израелският висш дипломат потвърди визитата със съобщение, в което се говори за посещението на Коен в Бахрейн и Албания.

Визитата идва в момент на добри отношения между Тирана и Йерусалим, след готовността на Израел да помогне на Албания по отношение на кибератаките от Иран.

Албанският премиер Еди Рама обяви чрез публикация в социалните медии, че е посетил израелската компания CheckPoint, световен лидер в киберсигурността.

Там Рама се е срещна с основателя на компанията Гил Швед, за когото казва, че е „легендата на високите технологии в Израел“.

Когато Албания стана жертва на кибер атаки, идващи от Иран, вестник "Таймс оф Израел" писа, че Рама е изразил специален интерес към подхода на Израел към киберсигурността, особено по отношение на критичната национална инфраструктура.

Екипи от експерти от двете страни ще проведат видеоконференции, за да обсъдят как ще си сътрудничат в сферата на киберсигурността.

Тирана получи помощ при обучението на специалисти от Вашингтон и Йерусалим след кибератаките на хакерската група "Homeland Justice".

Екип от кибероператори беше изпратен в Албания от САЩ миналата година, за да помогне за защитата на правителствените мрежи след двойна кибератака, за която обвиненията падат върху Иран.

Екип от над двадесет служители беше разгърнат от Националните сили за кибер мисии (НСКМ) в операция „преследване“ след втората хакерска атака, която се случи през септември и мерките сдрещу нея подействаха едва към края на 2022 г.

Тримесечната мисия беше част от многогодишните усилия на НСКМ, звено на Кибер командването на САЩ, за работа с чужди правителства, които искат помощ при поддръжката на своите системи.

Екипите са били разположени 44 пъти в 22 държави от 2018 г. насам и са провеждали операции в близо 70 мрежи по целия свят, най-вече в Украйна, месеци преди руската инвазия. /БГНЕС