Външният министър на Китай е на посещение в Нова Зеландия и Австралия

Китайският външен министър Ван Йи е на посещение в Нова Зеландия. Той подчерта необходимостта от сътрудничество с "приятели" в условията на "бурна международна ситуация".

Пътуването бележи началото на дипломатическа обиколка из Нова Зеландия и Австралия, като това е първото посещение на Ван в двете страни от 2017 г. насам.

Очаква се по време на обиколката да бъде поставен силен акцент върху търговията, тъй като Пекин се стреми да намали ефекта от забавянето на икономическия растеж в страната.

В речта си в столицата Уелингтън преди срещата с новозеландския си колега Ван заяви, че пътуването е и шанс да се укрепят дипломатическите връзки, които са подложени на напрежение, тъй като Пекин заема все по-агресивна позиция по въпроси като Тайван и Южнокитайско море.

"В условията на настоящата бурна международна ситуация сме готови да засилим стратегическата комуникация с нашите приятели в Нова Зеландия по международни и регионални въпроси от общ интерес", каза той.

"Ще работим заедно за поддържане на мира и стабилността в региона и света", добави той преди срещата си при закрити врата с новозеландския външен министър Уинстън Питърс.

Нова Зеландия е част от алианса за обмен на разузнавателни данни "Пет очи" заедно със САЩ, Канада, Обединеното кралство и Австралия.

Уелингтън обаче е критикуван, че заема по-мека позиция по отношение на Китай - поставяйки търговските си отношения над загрижеността за сигурността на съюзниците си.

Китай е най-големият търговски партньор на Нова Зеландия, а китайските потребители отдавна проявяват интерес към месото, виното, млякото и дървесината, внасяни от Нова Зеландия.

По-късно тази седмица Ван Йи ще се срещне с австралийския външен министър Пени Уонг в Канбера./БГНЕС