Външният министър на Великобритания e на посещение в Китай

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли ще отправи предизвикателство към китайските официални лица в Пекин заради нарастващата им военна подкрепа за Русия, но възнамерява срещите му да бъдат възприети като подновяване на политическия диалог, който в крайна сметка да съживи търговията на Обединеното кралство с Китай, пише "Гардиън".

Преди срещите той заяви, че нито един важен международен въпрос не може да бъде решен без Китай, но добави, че страната трябва да изпълни международните си ангажименти и задължения.

"Нито един значим световен проблем - от изменението на климата до предотвратяването на пандемии, от икономическата нестабилност до разпространението на ядрени оръжия - не може да бъде решен без Китай", каза той.

"Размерът, историята и глобалното значение на Китай означават, че те не могат да бъдат пренебрегвани, но това е свързано и с отговорност на световната сцена. Тази отговорност означава Китай да изпълнява своите международни ангажименти и задължения", добави Клевърли.

Това е първото посещение на високопоставен член на британското правителство в Китай от пет години насам и отразява общото желание на Запада след пандемията да види дали отношенията с Пекин могат да бъдат управлявани по-добре.

Джина Раймондо, министърът на търговията на САЩ, която в момента е в Пекин, е последната от поредицата американски официални лица, посетили страната тази година, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок и френският президент Еманюел Макрон посетиха Пекин тази година, като Макрон подкрепя независима от САЩ политика по отношение на бъдещата отбрана на Тайван.

Мястото за маневриране на Клевърли е възпрепятствано от разногласията по отношение на бившата британска колония Хонконг и от гласовита група консерватори, сред които е и бившият министър-председател Лиз Тръс, които настояват Обединеното кралство да заеме по-твърда позиция по отношение на китайските репресии и по-специално заплахата, която Пекин представлява за Тайван и правата на човека.

По време на посещението си в Тайван Тръс призова за създаване на "икономическо НАТО", което да се противопостави на Китай. По време на кампанията си за лидерския пост Риши Сунак определи Китай като най-голямата дългосрочна заплаха за Великобритания и обеща да закрие институтите "Конфуций" в университетските кампуси на Обединеното кралство - нещо, което не успя да направи.

Международната тенденция за диалог с Китай оттогава насам рискува да остави Великобритания в изолация. В забележителна реч, произнесена през април в Mansion House, Клевърли заяви, че Обединеното кралство има голяма нужда от диалог с Китай за решаване на глобални проблеми като изменението на климата и международната сигурност.

Той смята, че прекъсването на отношенията с Китай би било акт на слабост, а не на сила, и без да преувеличава влиянието на Обединеното кралство, китайците са готови да изслушат влиятелен глобален играч, стига Обединеното кралство да бъде възприето като "последователно, ясно, недвусмислено и търпеливо"./БГНЕС