VOA: Косово и Сърбия казаха „да“ на плана на ЕС, но дяволът е в детайлите

Косово и Сърбия се споразумяха да подкрепят предложения от Европейския съюз план за нормализиране на отношенията, но в знак на продължаващите различия относно прилагането му, не го подписаха.

Планът - разкрит за първи път публично в понеделник вечерта в Брюксел - включва стъпки за сближаване на страните и решаване на някои въпроси, като например взаимното признаване на съответните документи и национални символи, включително паспорти, дипломи, регистрационни табели и митнически печати. В него също така се предвижда, че Сърбия "няма да се противопоставя на членството на Косово в нито една международна организация".

Документът обаче не призовава Сърбия да признае държавността на Косово.

Разговорите между сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти се проведоха под егидата на Европейския съюз. Ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел заяви пред репортери след срещата, че е постигнат "напредък".

"В същото време е необходима още работа, за да се гарантира, че това, което беше прието днес от страните, ще бъде изпълнено", каза той.

Александър Вучич, Жозеп Борел и Албин Курти при старта на тристранните разговори ЕС-Белград-Прищина в сградата на ЕП в Брюксел, 27.02.2023

Дали съгласието на страните по документа е значително постижение, не става ясно веднага, но някои анализатори гледат оптимистично.

"Мисля, че с увереност може да се каже, че въпреки липсата на подпис, чашата е повече от наполовина пълна. Бих казал, че е пълна на три четвърти", заяви пред VOA („Гласът на Америка“) Чарлз Купчан от Съвета за международни отношения. "Наистина имам чувството, че страните са преминали през някаква важна политическа точка на пречупване. Те се насочват към финалната права."

"Финалът", според Купчан, е признаването на Косово от страна на Сърбия.

"Мисля, че е нормално да се каже, че официалното признаване е крайната точка на този процес", каза Купчан, като добави, че документът "реално определя как ще се проведе първата фаза и как ще се развие тя".

Бившият посланик на САЩ в Косово Грег Делауи заяви пред VOA, че самият факт на споразумението между Косово и Сърбия е добра новина.

"Всяка среща, на която лидерите на Косово и Сърбия се третират като равни, е положителна стъпка."

"Дяволът е в детайлите“

Но има въпроси за това колко далеч отива предложението.

Трънливият въпрос за създаването на Общността на общините с преобладаващо сръбско население в Косово не е изрично споменат в плана и подходът към него от страна на Косово и Сърбия може да определи скоростта на процеса на нормализация.

Подобна асоциация, предложена за първи път през 2013 г., би позволила на общините в Косово, в които етническите сърби са мнозинство, да управляват колективно такива въпроси като икономическото развитие, образованието, здравеопазването, градското и селското планиране в своите райони. Сърбия вижда в него важна защита за косовските сърби, но косовското правителство се опасява, че то неоправдано би нарушило прерогативите на една мултиетническа независима държава.

"Дяволът се крие в детайлите, а ние не ги знаем", каза Купчан. "Знаем, че Общността е част от сделката и е част от пъзела, който беше поставен преди доста време."

Във вторник американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че Вашингтон подкрепя споразуменията, изложени в Брюксел.

"Но въпреки че това беше важна стъпка, все още остава тежката работа по договарянето на анекс за изпълнение и ние все още искаме да видим двете страни да напредват по този въпрос в ускорени срокове", каза Ескобар, визирайки следващата стъпка от преговорите.

В понеделник Борел нарече тази стъпка "неразделна част" от завършването на сделката.

Според някои експерти в това се състои истинският проблем.

"Все още има да се извърви дълъг път, преди да се постигне споразумение", каза Дейвид Канин, асистент-професор по международни отношения в университета "Джонс Хопкинс" и бивш старши анализатор на ЦРУ, като добави, че постигнатото в понеделник съгласие с предложения план "е просто съгласие за опит да се постигне споразумение".

"Това приложение за изпълнение - това е споразумението", каза той.

Имаше признаци, че страните може би са решили да придадат по-голяма тежест на онези аспекти на споразумението, които в най-голяма степен съответстват на техните позиции. За косовския министър-председател Курти, който заяви, че е готов да подпише документа, това изглежда е самият план на ЕС.

Сръбският президент Вучич обаче предпочете да се съсредоточи върху аспекта на изпълнението. Той заяви, че по време на срещата е настоявал за създаването на Общността на сръбските общини, за което се настояваше в предишните споразумения. Според европейския план и двете страни потвърждават задължението си да изпълнят всички предишни споразумения.

"Не мисля, че Курти е готов да приеме това", каза Вучич. "Дали това ще бъде възможно в бъдеще, ще видим".

Канин от "Джонс Хопкинс" казва, че тези изявления показват, че основните различия остават.

"Това е нещо, което те и преди са казвали едни за други - сърбите настояват за Общността на сръбските общини, а Курти казва: "Не, това не е приоритет", казва Канин пред VOA. "Те имат различни приоритети и различни позиции. Това не се е променило."

ЕС и САЩ настояват за създаването на Общността, но досега Косово не желаеше да я създаде с аргумента, че създаването на моноетническа общност би нарушило конституцията му, дестабилизирало държавата и застрашило нейната функционалност.

"Тя ще трябва да бъде осъществена по начин, съответстващ на конституцията на Косово, и с разбирането, че е предназначена да облагодетелства косовските сърби, а не сръбското правителство", заяви бившият посланик Делауи.

В резултат на това, каза Купчан, трябва да има повече яснота относно това "как да се съчетае известно ниво на автономия за сръбската общност - сръбското малцинство в Косово - с правомощията на собственото косовско правителство".

Американският пратеник Ескобар даде да се разбере, че от гледна точка на САЩ създаването на ОСО е правно обвързващо и изпълнението му трябва да започне незабавно.

Борел заяви, че дипломацията ще продължи, и анонсира нов кръг от преговори през март.

Даниел Сървър от университета "Джонс Хопкинс" заяви пред VOA, че въпреки че Курти не харесва идеята за създаване на ОСО, той е предложил да я приложи под друго име.

"При условие че Сърбия признае Косово и установи пълни дипломатически отношения, мисля, че той (Курти) е прав да смята, че създаването на ОСО преди признаването е заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Косово", каза той.

Ескобар заяви, че това конкретно споразумение е за нормализиране, а не за признаване. И макар че САЩ подкрепят това споразумение, в крайна сметка те смятат, че всички държави от региона трябва "да се признаят взаимно и да имат пълни и положителни отношения помежду си".

Сянката на Русия

Подновяването на дипломатическите усилия за сключване на споразумение между бившите врагове идва на фона на руската агресия срещу Украйна.

"Много се надявам и очакванията ни са много големи за това споразумение", заяви Ескобар във вторник. "Мисля, че новото е не само сериозността на двете правителства, но и сериозността на нашите европейски партньори да осъществят това в сянката на една от най-големите кризи, които Европа е виждала след Втората световна война."

Русия подкрепя непризнаването от страна на Сърбия на Косово, което обяви независимост през 2008 г., а Западът иска да насочи Сърбия - единствената страна, стремяща се към членство в ЕС, която не е наложила санкции на Москва - към своята сфера на влияние.

Купчан заяви, че "Русия има голямо значение за случващото се" и че с агресията си в Украйна е загубила позиции на Балканите, което прави заставането на страната на Русия или присъединяването ѝ към нея по-малко привлекателно за Сърбия.

"Нахлуването на Русия в Украйна ускори ангажимента на САЩ и ЕС в региона, за да се премахнат всички опорни точки, които Русия е оставила", каза Купчан. "Колкото повече може да се направи за разрешаване на нерешените проблеми на Балканите, толкова по-трудно ще бъде за Русия да упражнява влияние." /БГНЕС

---------------------------------------------------

Кейда Костречи, Милан Нешич и Бесим Абази за „Гласът на Америка“

Категории: