Вода и дихателни упражнения срещу пролетна умора

Тази пролет хората са подложени на стрес - и то не само заради лошите новини, казва Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки и ендокринолог от Московския държавен университет, публикувайки съвети на страницата си как да се справим с дискомфорта.

Смяната на сезоните и по-дългият ден влияят на емоционалното и физическото състояние на хората и създават стресови условия за организма, отбелязва лекарят. Поради тази причина през пролетта много хора се изнервят, бързо се уморяват и се чувстват претоварени, добави тя.

"През пролетта денят става по-дълъг, а нощите по-къси и човешкото тяло трябва да се „пренастрои”. Преходът е съпроводен с десинхронизиране на ежедневните ритми. Това стресира организма, а стресът винаги води до нарушаване на хормоналния баланс, с повече кортизол и по-малко серотонин, което ви прави по-стресирани", казва Павлова.

Пандемията от коронавирусна инфекция не е приключила; някои хора са болни, други се възстановяват от COVID-19 и се лекуват от постконвулсивен синдром, продължава ендокринологът. Според нея новините, свързани с външнополитическата ситуация и бушуващата в Украйна воина също влияят на състоянието на хората.

"Най-лесният начин да намалите негативното въздействие на емоциите върху организма е да пиете вода.

Когато човек пие вода на големи глътки, тя блокира адренокортикотропния хормон (АКТХ), който се произвежда в главата и кара надбъбречните жлези да произвеждат кортизол. Питейната вода блокира синтеза на излишния кортизол", уточнява тя.

Според лекаря физическата активност помага за унищожаването на хормоните на стреса.

"Клетките ни имат митохондрии, а когато мускулната маса работи, те започват да рециклират хормоните на стреса. Добре работещата мускулна маса е такъв шредер (устройство за нарязване на хартия. - бел. ред.), който унищожава хормоните на стреса", казва Павлова.

Освен това можете да направите емоционалния фон по-хармоничен с помощта на специални дихателни упражнения.

"Кратко вдишване, бавно издишване и емоционалният ви фон ще е балансиран. Можете да използвате три дихателни цикъла: на четири направете вдишване, на седем - пауза (задържане на дъха - бел. ред.), на осем - издишване" - съветва Павлова./БГНЕС