Водещи учени в борбата с COVID-19 напуснаха СЗО

Две от най-висшите фигури в Световната здравна организация в борбата срещу коронавируса напускат следващата седмица, според писмо на ръководителя на СЗО, с което АФП разполага.

Индийският педиатър и клиничен учен Сумия Сваминатан напуска поста си на главен учен на СЗО, а бразилката Марианхела Симао напуска поста си на помощник-генерален директор на здравната агенция на ООН по въпросите на достъпа до лекарства и здравни продукти. Двойката беше сред висшите служители на СЗО, които ръководеха глобалните усилия за координиране на реакцията срещу пандемията, след като в края на 2019 г. в Китай за първи път беше открит ковид.

Те са част от екипа на СЗО, който е насочен към обществеността в търсенето на ваксини, тестове и лечения за борба с пандемията.

Оставките бяха обявени в писмо до колегите, написано от ръководителя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус като част от сътресенията в ръководния му екип след преизбирането му за втори петгодишен мандат през май.

"Бих искал да изразя своята дълбока признателност и уважение към членовете на моя висш ръководен екип, чиито назначения в СЗО приключват на 30 ноември", се казва в писмото на Гебрейесус.

"Тези изтъкнати личности имат моята най-дълбока благодарност за тяхната ангажираност и принос към организацията през последните пет години."

Сваминатан и нейният екип работеха, за да бъдат в крак с постоянно развиващата се наука около Covid-19 и да я информират за нея.

Симао често поемаше водеща роля в обясняването на търсенето на ваксини и на процеса на одобрение на СЗО за тях.

"Екипът... помогна на СЗО да премине през глобална пандемия, която опустоши здравето и благосъстоянието на целия свят и имаше дълбоко и продължаващо въздействие върху световното обществено здраве", заяви Гебрейесус.

"Благодарение на тяхното лидерство и експертен опит тези напускащи членове на висшия ръководен екип направиха наистина положителна промяна и тяхното наследство е една укрепнала и по-гъвкава, справедлива и устойчива СЗО".

Все още не са направени съобщения за нови назначения./БГНЕС, АФП

Женева / Швейцария