Водолази извадиха килограми отпадъци от морето до Св. Анастасия

Близо 30 водолази от цялата страна се включиха в екологичната инициатива за по-чисто Черно море, предаде кореспондентът на БГНЕс в региона. За пета поредна година те се гмурнаха на дъното на морето край остров Света Анастасия край Бургас. Оказа се, че в сравнение с минали години, тази година морското дъно е по-чисто. Вероятно заради панделията, от водата бяха извадени килограми отпадъци, сред които стари котви, моряшки въжета, джапанки, но пластмасата беше малко. Водолазите разказват, че миналата година от водата са вадени цели шезлонги.

"Няма пластмаса тази година, и хартия няма, което значи, че каузата е била добра", каза пред БГНЕС водолазът Димитър Ковачев. Водолазите извадиха и миди, които бяха приготвени на тенекия.

В Бургас се провежда миден уикенд и туристите на острова бяха приятно изненадани с морския деликатес, сервиран с островна билкова бира.

Остров Света Анастасия е туристическа атракция и управителят му Павлин Димитров призова туристите да не изхвърлят отпадъци в морето./БГНЕС