Военен преврат в Габон

Военни обявиха, че свалят правителството в Габон при очевиден преврат срещу президента Али Бонго Ондимба, който управлява страната от 14 години и чието преизбиране току-що беше обявено, предаде АФП.


Статусът на Али Бонго, наследник на фамилията, управляваща богатата на петрол африканска държава в продължение на повече от 55 години, не беше ясен веднага, но районът около резиденцията му изглеждаше тих.


Служителите направиха телевизионно изявление, в което обявиха анулирането на резултатите от вота, а един от служителите каза, че „всички институции на републиката“ са били разпуснати.

Офицер прочете обръщението, ограден от група от дузина полковници от армията, членове на елитната Републиканска гвардия, редовни войници и други.

Това стана миг след като националните изборни органи обявиха, че 64-годишният Бонго е спечелил третия си мандат на изборите в събота с 64,27% от гласовете.

Бонго е на власт от 14 години, след като бе избран за първи път през 2009 г. след бащата на баща си, който управляваше Габон в продължение на 41 години.

Съобщението дойде в средата на комендантския час през нощта и на фона на спирането на интернет в цялата страна, наложено от правителството на Бонго, за да предотврати разпространението на „фалшиви новини“ и възможно насилие след затварянето на избирателните секции в събота, 26 август.

Тази сутрин след телевизионното обръщение интернет беше възстановен.

„Днес страната преминава през сериозна институционална, политическа, икономическа и социална криза“, каза офицерът по телевизионния канал Gabon 24.

Последните избори „не отговаряха на условията за прозрачно, надеждно и приобщаващо гласуване, на което хората в Габон толкова много се надяваха“, продължи той.


„Решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, каза офицерът, добавяйки, че говори от името на „Комисията за преход и възстановяване на институциите“.

„За тази цел общите избори от 26 август 2023 г. и съкратените резултати се отменят“, добави той.

Обвинение в измама

„Всички институции на републиката са разпуснати: правителството, Сенатът, Народното събрание и Конституционният съд“, продължи офицерът, обявявайки затварянето на границите на страната „до второ нареждане“.

Бонго и неговият основен съперник Алберт Ондо Оса водеха надпреварата с участието на 14 кандидати, борещи се за поста държавен глава в богатия на петрол Габон.

Резултатите, публикувани преди обявяването на офицерите, показаха, че Ондо Оса има само 30,77% от гласовете.

Ондо Оса обвини Бонго в "измама" преди затварянето на изборите, твърдейки, че той е законният победител.

Мениджърът на кампанията на Ондо Оса, Майк Джоктейн, в понеделник, 28 август, призова Бонго да предаде властта „без кръвопролития“, настоявайки, че частичното преброяване извежда Ондо Оса ясно напред, без да предоставя никакви доказателства.

Изборите в Габон - президентски, законодателни и общински, протекоха без присъствието на наблюдатели.

Органът за излъчване на страната забрани временно френските канали France 24, Radio France Internationale (RFI) и TV5Monde, обвинявайки ги в „липса на обективност и баланс“ в отразяването на изборите.

Законите на страната забраняват публикуването на частични резултати в очакване на окончателния резултат, който само Габонският избирателен център, органът, който организира изборите, има право да публикува.

Париж заяви, че следи събитията в Габон с "най-голямо внимание".

Китай също така каза, че "следи отблизо развитието на ситуацията" и призова безопасността на Бонго да бъде "гарантирана".

Семейно управление

Едно и също семейство управлява Либревил повече от 55 от 63 години от независимостта от Франция през 1960 г.

Бащата на Бонго, Омар, беше един от най-близките съюзници на Франция в постколониалната ера, а синът му отдавна посещава Париж, където семейството му притежава значително количество недвижимо имущество, което се разследва от магистрати за борба с корупцията.

Военните на Париж присъстват в много от бившите му колонии, включително Габон с 370 постоянно разположени войници, някои в столицата Либревил, според уебсайта на френското министерство на отбраната.

По време на реч в столицата през март френският президент Еманюел Макрон отрече всякакви френски амбиции да се намесва в Африка, като каза, че епохата на намесата е „далеч отминала“.

Френската минна група Eramet, която дава работа на 8000 души в Габон, спря дейността си в страната "заради безопасността на персонала и сигурността на операциите". /БГНЕС

Тагове: