Военна академия „Г. С. Раковски“ открива учебната година

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов ще участват в откриването на учебната 2021-2022 година за слушатели във Военна академия „Г. С. Раковски”. По традиция те ще изнесат първите за новата учебна година академични лекции, съобщиха от МО.

Церемонията ще започне в 10.00 ч. на строевия плац на Военната академия, където след приемане строя на Академията свещенослужители от Българската православна църква ще отслужат Тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Преди това, от 8.00 ч. в храм „Свети Архангели“ ще бъде отслужена Тържествена света литургия.

През учебната 2021-2022 година Военната академия посреща общо 102 слушатели. От тях 89 слушатели ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” със седем специализации от професионално направление „Военно дело” в редовна и задочна форма на обучение към факултет „Командно-щабен”. Във факултет „Национална сигурност и отбрана” по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” тази година ще се обучават 13 офицери, от които 2 обучаеми от Република Северна Македония.

Откриването на новата учебна година във Военната академия ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. /БГНЕС