Военни експерти: България да настоява за обяснение къде са потъналите с „Москва“ предполагаеми ядрени ракети

Флагманският кораб на Русия в Черно море, който потъна вчера след експлозия на борда, може да е носил ядрени бойни глави, предупредиха днес анализатори и експерти, които призоваха за спешно разследване на заплахата, съобщава „Дейли Мейл“.

Крайцерът с управляеми ракети от съветската епоха "Москва" потъна в четвъртък близо до пристанище Севастопол, след като Украйна заяви, че е ударила кораба с две крилати ракети, в резултат на което той се е преобърнал. Русия призна, че плавателният съд е потънал след пожар и експлозия на борда, но не каза какво е причинило пожара.

Сега има опасения, че "Москва" може да е отнесла две ядрени бойни глави в дълбините, което може да се превърне в инцидент тип "счупена стрела" - американски военен жаргон за инцидент с ядрени оръжия.

Михайло Самус, директор на военен мозъчен тръст в Лвов, Андрий Клименко, редактор на Black Sea News, и украинският вестник Defence Express предупредиха днес, че "Москва" е проектирана да носи ядрени бойни глави, които биха могли да се монтират в носовата част на свръхзвуковите ѝ ракети Р-1000, предназначени за унищожаване на американски самолетоносачи.

На борда на "Москва" може да е имало ядрени бойни глави - две единици“, каза Самус, а Клименко призова другите черноморски държави - Турция, Румъния, Грузия и България - да настояват за обяснение - къде са тези бойни глави, къде са били те, когато боеприпасите са се взривили.

Defence Express заяви, че е интервюирал експерти, включително конструктори и морски офицери, които единодушно и независимо са дали следния отговор - съществува реална възможност засегнатият флагман на руския Черноморски флот да е имал ядрени боеприпаси на борда.

Спекулациите за ядрена катастрофа се разпространиха, след като останаха въпросителни и за 510-членния екипаж на "Москва", който до голяма степен е в неизвестност от момента на поразяването на кораба на фона на очаквания, че стотици са загинали при експлозията на борда. До момента само около 50 души от екипажа са открити, като са били прибрани от турски кораб, а други 14 души са били транспортирани до пристанището в Севастопол, като съдбата на около 450 души е неизвестна. Русия твърди, че е евакуирала целия екипаж, но на видеозапис, направен в Севастопол през нощта, се вижда, че десетки автомобили, за които се предполага, че са принадлежали на моряците, все още са паркирани на пристанището - което предполага, че собствениците им не са се върнали да ги приберат.

Украинските военни съобщиха, че корабът е бил поразен с две крилати ракети "Нептун", изстреляни от брегова батарея, които са ударили левия борд на кораба. Руски военни източници заявиха, че корабът се е преобърнал настрани и се е запалил след взрива, докато източници от американското разузнаване заявиха, че корабът е претърпял "голяма" експлозия, която го е повредила сериозно, преди да потъне. Москва заяви само, че корабът е претърпял пожар и взрив, преди военноморските ѝ сили да се опитат да го изтеглят обратно към Севастопол, но по време на операцията той е потънал в бурното море. Точното местоположение на потъналия кораб не е известно.

Загубата на "Москва" - флагманът на руския Черноморски флот - е огромна победа за Киев, както и поредната срамна загуба за обсадените въоръжени сили на Путин. Потъването на "Москва" има и практически последици за Русия. В качеството си на флагмански кораб корабът вероятно е имал за задача да координира движението на други кораби в Черно море, което може да доведе до допълнително объркване в и без това ограничената командна структура на Русия. Ролята му е била също така да осигурява прикритие на другите руски кораби, докато извършват атаки с крилати ракети срещу градове и военни обекти. Загубата му ще ги направи по-уязвими за украински удари, включително от бързи самолети или безпилотни летателни апарати.

По-рано служител на отбраната на Съединените щати заяви, че след повредата на кораба Русия е преместила други свои кораби на 80 мили от украинския бряг - предполагаем опит да излезе от обсега на ракетите.

От избухването на войната военноморските сили на Русия са разположени край бреговете на Украйна, за да оказват подкрепа на сухопътните ѝ войски и да блокират достъпа на Киев до крайбрежието.

Х. И. Сътън, уважаван морски анализатор, посочва, че корабът е прекарал последните два месеца в плаване по "предсказуем" модел около Черно море - обикновено се е намирал във водите близо до Змийския остров. Сътън също така посочва, че защитата на кораба е "остаряла". Първоначално той е построен през 1983 г. от Съветския съюз, а през 2000 г. е претърпял основен ремонт и повторно пускане в експлоатация. Но оттогава насам обновяванията са били откъслечни, като основният ремонт през 2015 г. е бил отменен - което го прави потенциално уязвим за съвременните оръжия.

В четвъртък вечерта западни официални лица заявиха, че украинските доклади за операцията са "достоверни" и атаката показва способността им да нанасят удари по руснаците в райони, където те са смятали, че са неуязвими.

Един от тях заяви: "Инцидентът представлява още една огромна загуба по отношение на надеждността на Русия. Те отново показаха, че са уязвими за нападение. Това е въпрос на компетентност. Предполагаше се, че това е армия, която се е модернизирала през последното десетилетие. Украинците използваха въображението си и се оказаха много изобретателни. Те са в състояние да действат в движение, за да ударят руските сили".

Западни официални лица отхвърлиха обясненията на Русия за инцидента, след като представителите на Москва заявиха, че на борда на "Москва" е имало просто пожар, който е довел до експлозия на голямо количество боеприпаси.

Един от служителите добави: "Не мога да ви кажа с категоричност какво точно се е случило. Но не ми е известно преди това да е имало пожар на борда на столичен военен кораб, който да е довел до експлозия на боеприпаси".

Загубата на военния кораб, кръстен на руската столица, е опустошително символично поражение за Москва, която прегрупира войските си за подновяване на офанзивата в Източна Украйна, след като се оттегли от голяма част от северната част, включително от столицата. Корабът може да носи 16 крилати ракети с далечен обсег и изваждането му от строя намалява огневата мощ на Русия в Черно море. Това е и удар по руския престиж във войната, която вече се разглежда като историческа грешка.

Вече осма седмица инвазията на Русия е в застой заради съпротивата на украинските бойци, подкрепени от оръжия и друга помощ, изпратена от западните държави. Новината за повредата на флагманския кораб засенчи руските твърдения за напредък в южния пристанищен град Мариупол, където те се сражават с украинците от първите дни на инвазията в едни от най-тежките боеве по време на войната - с ужасяващи жертви сред цивилното население. /БГНЕС

Категории:

Тагове: