Военни ще демонстрират способности на учебен полигон „Корен“

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдават демонстрациите на способности на участниците в учението „Strike Back 21“ днес на учебен полигон „Корен“, което е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „Defender Europe 21“.

„Strike Back 21“ се провежда от 26 май до 5 юни 2021 г. в района на Учебен полигон „Корен“. В него участват близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника. Непосредствената авиационна поддръжка се изпълнява със самолети Су-25, вертолети Ми-24 и „АН-Апачи“ от състава на Военновъздушните сили. В учението участват също бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски“.

Темата на тактическото учение е „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“.

Основните цели на „Strike Back 21“ са повишаване на оперативната съвместимост и подготовката на формированията за провеждане на отбранителни и настъпателни бойни действия в многонационален формат, както и синхронизиране на действията на щатните и придадените формирования.

Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Емил Симеонов. /БГНЕС