Военни, спешни медици и огнеборци показаха спасяване при прелял язовир

Съвместно учение на Българската армия, пожарната и ЦСМП се проведе днес на язовр Стойковци край Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Проигран бе сценарии с прелял язовир, наводнени къщи и пострадали хора от приливната вълна. Язовирът се намира в село Логодаш на пътя Благоевград – ГКПП „Станке Лисичково”.

„Днес извършваме действия на формированието за преодоляване на бедствия, работим заедно с органите на пожарната и спешната помощ. Сценарият е повишаване нивото на язовир Стойковци, вследствие на приливната вълна са наводнени къщи, оказваме помощ на населението чрез транспортиране с две гумени лодки. Оказваме и първа помощ на пострадал от наводнението, вторият етап включва обезводняване от пожарната на засегнатите райони”, каза пред БГНЕС полковник Митко Балтов, командир на Трето бригадно командване-Благоевград.

Първият сценарии започна с викове „помощ“, „помощ“, към попадналата във водата жена се отправиха две лодки. При пристигането те хвърлиха спасителен пояс, завързан с въже. „Пострадалата” бе качена на лодката и транспортирана до брега, където бе посрещната от военната санитарна част. Те я поставиха върху дъска и пренесоха до медицинския пункт на Центъра за спешна помощ-Благоевград.

Там доктор Соколов обясни какво се прави при прекарал във водата пострадал – почистване на устната кухина от вероятни предмети като водорасли и др., а след това как се обдишва и прави сърдечен масаж.

Вторият сценарий бе източване на придошлата вода с помпата на хидромоторния модул на РС ПБЗН-Благоевград. Когато водата бликна от маркуча на поставения в язовира смукател, се видя и края на учението под палещото юлско слънце. След учението бе проведен разбор. /БГНЕС