Военните министри на САЩ и Германия не разрешиха въпроса за танковете за Украйна

Въпросът за прехвърлянето на западни танкове в Украйна не беше решен на среща между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и германския му колега Борис Писториус. Това съобщи телевизионната компания CNN, позовавайки се на източници. Според тях „въпреки личната кампания на натиск, провеждана от Остин, въпросът с доставките на танкове остава нерешен“ в навечерието на срещата на западните министри на отбраната в американската авиобаза Рамщайн в Германия.

Източници на телевизията смятат, че германските власти "едва ли ще променят позицията си" по този въпрос. Според CNN няколко високопоставени представители на американската администрация изразяват недоволство от позицията на германското правителство.

Днес в американската авиобаза Рамщайн в Германия ще се проведе редовна среща на западните министри на отбраната, на която ще се обсъди по-нататъшната помощ на Киев, включително въпросът за прехвърлянето на танкове „Леопард”. Писториус ще представлява Германия на срещата.

В сряда вестник „Зюддойче цайтунг”, позовавайки се на източници, съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц е информирал по телефона президента на САЩ Джо Байдън за съгласието си да разреши доставката на бойни танкове „Леопард 2” на Киев, но при условие, че САЩ, от своя страна, ще предостави на Украйна танкове „Ейбрамс”. Както уточнява изданието, американският лидер в разговора не е потвърдил категорично плановете за прехвърляне на „Ейбрамс” на Украйна. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ