Военно положение в Армения, конфликтът в Нагорни Карабах ескалира

Днес сутринта азербайджанското Министерство на отбраната съобщи, че Армения е започнала интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия. Според Министерството на отбраната има цивилни жертви и ранени.

От своя страна арменският премиер Никол Пашинян заяви, че азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива в посока Нагорни Карабах. Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт.

Сепаратистките сили в отцепилия се от Азербайджан регион Нагорни Карабах свалиха два азербайджански военни хеликоптера, след като Баку започна бомбардиране на анклава, съобщиха бунтовническите власти.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че въоръжените сили са започнали контраатака по цялата фронтова линия в Карабах. Азербайджанското военно ведомство обяви свалянето на хеликоптер от ВВС на страната, но членовете на екипажа са живи.

По-рано днес азербайджанското Министерство на отбраната заяви, че арменските въоръжени сили стрелят по населени места на контактната линия в Карабах, според тези данни има убити цивилни. Според арменското Министерство на отбраната Карабах "е бил подложен на въздушни и ракетни атаки ...", арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирните селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел и призова населението да се скрие.

"За да потуши бойната активност на въоръжените сили на Армения и да осигури безопасността на цивилното население, командването на азербайджанската армия реши да започне контраатака по целия фронт", заяви азербайджанското Министерство на отбраната.

Според него „личният състав и танковите части с подкрепата на части от ракетно-артилерийските войски, фронтовата авиация и безпилотни летателни апарати са открили голям брой жива сила, военни обекти и военна техника на арменските въоръжени сили, разположени в предната линия и в дълбините на вражеската защита, унищожавайки ги. "

Министерството заявява, че „са унищожени 12 единици зенитно-ракетни системи OSA на подразделенията на ПВО на Армения“.

Министерството на отбраната на Армения смята, че изявленията на Азербайджан за започването на "контранастъпление" може да показват "предварително планирани действия", заяви прессекретарят на арменското Министерство на отбраната Шушан Степанян.

"Министерството на отбраната на Азербайджан обяви началото на "контранастъпление", което свидетелства за предварително планирани действия. Всяко военно лице с основни познания ще свидетелства, че планирането на контранастъпателна операция продължава седмици. Минути след официалното съобщение за ескалацията азербайджански и турски медии съобщават от фронта за свидетелства, че провокацията на Азербайджан е била планирана предварително“, написа Степанян във Фейсбук.

Властите на непризнатата република Нагорни Карабах обявиха военно положение поради ескалацията на ситуацията по контактната линия с Азербайджан. Според арменските новинарски канали главата на непризнатата република Араик Арутюнян е заявил това в Степанакерт.

„Започнахме мобилизация на всички граждани на 18-годишна възраст. В страната е обявено военно положение“, каза той.

Външното мистерство на Русия призова за незабавно прекратяване на огъня и пристъпване към преговори.

Анкара подкрепя Баку и осъжда последните действия на Армения в Азербайджан. Това заяви официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин.

"Ние категорично осъждаме нападението на Армения срещу Азербайджан. Армения наруши прекратяването на огъня, като атакува цивилни селища и за пореден път демонстрира, че се противопоставя на мира и стабилността. Международната общност трябва незабавно да спре тези опасни провокации", написа той на страницата си в Туитър.

Говорителят на Тайип Ердоган също добави, че Анкара подкрепя Баку "в светлината на тези атаки".

Конфликтът между Баку и Ереван започна през февруари 1988 г., когато автономен регион Нагорни Карабах обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, която се председателства от Русия, САЩ и Франция. /БГНЕС