Войната и инфлацията застрашават световната икономика

Крехкото възстановяване на световната икономика от кризата, предизвикана от ковид, сега е застрашено от войната на Русия в Украйна и рязкото покачване на цените на суровините.

Ето четири въпроса относно рисковете за световния БВП:

Ще се забави ли растежът? -

"Войната започна точно в момент, когато Европа и САЩ се възстановяваха много добре. Прогнозите в Европа бяха едни от най-високите ... (през) последните 20 години", казва Джейкъб Киркегор, старши сътрудник в представителството в Брюксел на Германския фонд Маршал на САЩ.

Само за две седмици войната е оказала "съществено въздействие" върху икономиката, заяви в четвъртък ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, като преразгледа прогнозата за растежа на еврозоната до 3,7% за 2022 г. от прогнозираните през декември 4,2%.

Войната и санкциите, които включват забрана от страна на САЩ за внос на руски нефт, водят до рязко покачване на цените на енергията и други ключови стоки като пшеница, торове и метали, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Това се случва "в допълнение към и без това високата инфлация", каза още тя.

"С пандемията преминахме през криза като никоя друга. Сега се намираме в още по-шокираща ситуация."

Агенцията за кредитен рейтинг S&P намали прогнозата си за глобалния растеж през тази година до 3,4% - спад с 0,7 процентни пункта спрямо по-ранната си прогноза поради очаквания спад в засегнатата от санкциите руска икономика и нарастващите разходи за енергия.

Освен това разходите за приемане на украинските бежанци и бюджетната помощ ще струват на Европейския съюз 175 млрд. евро, заяви икономистът Жан-Писани Фери от базирания в Париж мозъчен тръст Bruegel Institute.

"Не мисля, че световната икономика ще изпадне в рецесия", каза Киркегор.

Той обаче предупреди за заплахата от стагфлация - трайно висока инфлация, съчетана с висока безработица и застой в търсенето.

Защо се повишават цените?

Инфлацията в световен мащаб нараства от една година насам поради свързаните с Covid прекъсвания на веригите за доставки, които доведоха до рязък скок в цените на суровините, което повиши производствените разходи.

Войната доведе до рязко покачване на цените на петрола и газа, което заплашва да засили инфлационния натиск.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред Конгреса на САЩ, че всяко повишение на цените на нефта с 10 долара ще повлияе на растежа с 0,1 процентни пункта и ще добави 0,2 процентни пункта към инфлацията.

През февруари в Съединените щати беше регистрирана инфлация от 7,9% - нов 40-годишен връх.

"Изправени сме пред петролен шок, газов шок и електрически шок. Това никога не се е случвало заедно", твърди Томас Пелерин-Карлин, директор на Института по енергетика "Жак Делор".

Наред с нефта и природния газ бяха засегнати и други основни стоки, като цените на алуминия, никела и пшеницата скочиха до небесата.

В четвъртък руският президент Владимир Путин предупреди за инфлационен натиск в световен мащаб в резултат на западните санкции срещу страната му.

Някои ключови индустрии вече бяха засегнати, като няколко стоманодобивни завода в Испания спряха работа поради високите цени на енергията.

За милиони домакинства пътуването, отоплението на домовете и храната са по-скъпи.

"Цената на хляба се повиши неимоверно" от началото на войната, каза Омар Аззам, жител на Кайро, като имаше предвид 50-процентното увеличение в страната, която е най-големият вносител на пшеница в света.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди в петък, че нападението на Русия над Украйна ще "дестабилизира дълбоко" доставките на храни в Европа и Африка, тъй като някои от най-плодородните земеделски земи в света остават незасяти.

Ако производствените стратегии в други страни не бъдат коригирани, "няколко африкански държави ще бъдат засегнати от глад в рамките на 12 до 18 месеца именно заради войната", предупреди той.

Предстоят ли още стимули?

Държавите стартираха огромни програми за стимулиране, за да предотвратят срива на икономиките си след появата на пандемията през 2020 г.

Правителствата обаче не желаят да се задълбочават в публичните финанси.

Помощта вероятно ще бъде по-целенасочена. Групата на индустриализираните държави Г-7 например призова за масирана подкрепа за домакинствата, които са засегнати от разходите за енергия.

Експертите обаче предупреждават, че нововъзникващите страни ще бъдат по-нестабилни и уязвими към инфлация и дори политическа нестабилност.

Заплаха ли е все още Covid?

Докато много страни облекчават ковид ограниченията, Китай прави точно обратното.

Втората по големина икономика в света блокира в петък Чанчун, град с девет милиона души население, за да контролира новата вълна от коронавирус.

Ако подобни мерки продължат, те ще засегнат сериозно света, предупреди Киркегор.

"Китайската икономика ще се забави драстично, Китай ще затвори всичко, което трябва да затвори", каза той.

"Това е толкова голяма и неизвестна, колкото и войната в Украйна, защото за разлика от Европа и САЩ, които са в състояние да живеят с ковид, в Китай със сигурност не е така", смята експертът. /БГНЕС, АФП