Войникът, разкрил престъпленията на военни в Украйна, скъса руския си паспорт, бягайки във Франция

Парашутистът Павел Филатиев, който напусна Русия, след като описа в книга закононарушенията на съветската войска в Украйна и избяга в Париж, скъса демонстративно всичките си руски документи – паспорт, военна книжка, удостоверение за ветеран от Кавказ и документ за предоставяне на „жалката“ по думите му военна пенсия от 3000 рубли.

Той поиска политическо убежище във Франция и още с пристигането си на летище "Шарл дьо Гол", Филатиев скъса документите си и ги хвърли в тоалетната чиния, като записано лично от него видео показва как разкъсаните документи изтичат в канализацията.

То беше качено в YouTube канала на правозащитната организация Gulagu.net , която му оказа помощ да напусне Русия. Под видеото е написано, че това е бунт против "мафиотската политика на руския деспот Владимир Путин и войната, която той разпали, убивайки десетки хиляди руснаци и украинци".

"Обичам Русия, обичам целия си народ, но Путин не е Русия и настоящето ни държавно управление не е Русия. Путин, върви на майната си", споделя най-накрая избягалият войник.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=LrZiquFus3s&t=56s

Във видеото той споделя, че цели 34 години той е бил патриот към собствената си страна и винаги се е възхищавал на Русия.

„Откакто постъпих в армията на 18 години обаче, на мен и всички останали войници всекидневно ни беше казвано, че всички искат да ни убият, да ни унищожат. На тази възраст си мислиш, че всичко, което правиш, е за благото на страната ти. Но се оказва, че всичко, което правиш, е за благото на правителството, което успешно ни използва и манипулира. В крайна сметка разбираш, че всъщност в Русия ти не си нужен на никого. Цента на човешкия живот е равна на нула. За войниците, които се сражават в Украйна, дори е непонятно за какво дават животите си“.

В електронната книга "ZOV", която публикува в своя акаунт в обществената мрежа "ВКонтакт", Филатиев разказва за съветски бойци, изпратени в Украйна, взели участие в грабежи на цивилни по заповед на командването.

„Влизахме в офиси, които разполагаха с кухня и хладилници. Ние, като диваци, изяждахме всичко , което имаше - зърнени храни, овесени ядки, сладко, мед, кафе. Беше ни напълно безразлично, към този момент бяхме доведени до предела. До какво дивашко състояние можеш да доведеш хората...“, пише Филатиев в книгата си.

След публикуването на текста, той се е укривал в протежение на две седмици в различни хотели с цел да не бъде хванат от съветските управляващи. След като избяга от Русия той най-напред разгласи, че ще замине за САЩ, но впоследствие е решил да потърси убежище във Франция. /БГНЕС