Войниците в Азовстал се предадоха, преговорите между Москва и Киев замряха, Зеленски с обръщение пред фестивала в Кан

Ето последните по-важни събития, свързани с войната в Украйна.

- Стотици защитници на Мариупол се предават -

Русия съобщава, че 265 от украинските бойци, които в продължение на седмици са се отбранявали в стоманодобивния завод в град Мариупол, са се предали в рамките на споразумението, сключено с Киев.

Руското министерство на отбраната съобщава, че 51 от тях са били тежко ранени и са били откарани в болница в част от източната Донецка област, контролирана от проруските бунтовници.

Украинските власти казват, че бойците са били отведени в райони под контрола на руските сили или проруските бунтовници и ще бъдат разменени на по-късна дата за руски пленници.

Тя заявява, че работи за "спасяването" на последните задържани в обширния стоманодобивен завод "Азовстал".

Азовстал се превърна в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, като бойците се задържаха в тежки условия седмици след падането на града под ударите на руските сили.

- Финландия и Швеция са готови да подадат заявки за участие в НАТО -

Финландия и Швеция ще подадат заедно своите кандидатури за членство в НАТО в сряда, съобщават двете скандинавски държави.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще приеме лидерите на двете досега необвързани държави в Белия дом в четвъртък, за да обсъдят историческите им заявки за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна.

Турция обаче, която обвинява Швеция и Финландия, че действат като огнище на терористични групи, заявява, че няма да одобри разширяването на НАТО, което трябва да бъде одобрено единодушно от 30-те членки на НАТО.

- Мирните преговори между Москва и Киев са "на изчакване" -

Украйна заявява, че мирните преговори за прекратяване на сраженията с Русия в Украйна са преустановени, обвинявайки Москва, че не успява да намери области за компромис.

"Процесът на преговори е спрян", се казва в изявление на президентството, цитирано от Михайло Подоляк, помощник на президента.

- МНС изпраща екип за военни престъпления -

Международният наказателен съд /МНС/ изпраща в Украйна екип от 42-ма следователи, съдебни експерти и помощен персонал за разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщава неговият прокурор.

"Това представлява най-голямото единично изпращане на място от моята служба от нейното създаване досега", се казва в изявлението на прокурора на МНС Карим Хан.

- Нападение срещу град в Донбас -

Най-малко 10 души са убити при обстрела на Северодонецк, най-източния град, който все още се държи от украинските сили и който е обект на голяма руска офанзива.

Губернаторът на Луганската административна област, където се намира Северодонецк, заявява, че руските сили обстрелват града "без да спират".

Превземането на Северодонецк би осигурило на Кремъл фактически контрол над Луганск, една от двете отцепнически области - заедно с Донецк - които съставляват Донбас, който Русия се е зарекла да "освободи" от Украйна.

Украйна твърди, че след като са били отблъснати от град Харков в североизточната част на страната, руските войски са прехвърлени в Луганск, за да засилят борбата там.

- Западът и югът също са засегнати -

На запад представители на отбраната в западния град Лвов казват, че обект от военната инфраструктура "почти на границата с Полша" е ударен при руските удари.

Южното оперативно командване на армията заявява, че южните градове Одеса и Николаев също са били обект на удари, които са причинили жертви, без да посочва точни цифри

- Зеленски направи обръщение при откриването на фестивала в Кан -

Зеленски направи изненадващо видеообръщение на церемонията по откриването на филмовия фестивал в Кан.

"В крайна сметка омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат", каза той на аудиторията, която го аплодира бурно. /БГНЕС