Волейболните националки взеха точка от световните шампионки

Българският национален отбор за жени изигра силен мач срещу Сърбия на Световното първенство по волейбол, но в крайна сметка загуби с 2:3 (21:25, 25:22, 27:25, 21:25, 9:15). Световните шампионки показаха класата си в края на двубоя, но за дълъг период нашите демонстрираха, че с нищо не им отстъпват. България можеше да запише първа победа на Световното първенство, като всички от отбора заслужават похвала за представянето си.

Първите три гейма бяха фестивал на волейбола. Точките се редяха една след друга в двете страни. Първо ние поведохме с 6:3, но сръбкините показаха защо са №1 в света. Най-голямата разлика в тяхна полза беше 18:13, но нашите я стопиха. Накрая геймът завърши 25:21 за "плавите".

Дойде гросмайсторска част, водена от треньора Лоренцо Мичели. Мачът вървеше постоянно точка за точка. В един момент Сърбия взе преднина, но я преодоляхме. Дойде наш ред да вземем аванс от 22:18, за да стане отново драма - 22:20. Тогава вече България показа, че не е просто участник на световното и взехме частта с 25:21.

Още по-голяма драма настъпи в третия гейм. Там вече буквално битката беше за всяка точка. Най-голямата преднина беше за нас - три точки. В такъв мач обаче това не означава нищо. Накрая спечелихме с инфарктното 27:25.

За съжаление, последните два гейма в двубоя не бяха за България. Вероятно момичетата се умориха, но вече знаеха, че са спечелили една точка срещу световния шампион, която може да е от огромно значение в класирането. До средата на четвъртата част бяхме равностойни, но тогава разликата изведнъж започна да расте стремглаво. Опитахме да се върнем в мача и го направихме по възможно най-добрия начин. Накрая загубихме с 21:25.

Тайбрекът вече беше изцяло в полза на Сърбия. Съперникът поведе с 5:0 и всички опити за обрат останаха напразни. Световните шампиони триумфираха с 15:9. Но въпреки това аплодисментите са и за България. Сега нашите отиват в Лодз, където ще изиграят оставащите три срещи в групата - срещу Канада, Казахстан и САЩ. /БГНЕС