Волфганг Шойбле: ЕС трябва да стане от паричен в икономически съюз

Коронакризата трябва да бъде използвана, за да се превърне Европейският съюз от паричен в икономически съюз. Това заяви председателят на Бундестага Волфганг Шойбле.

Под впечатлението от пандемията Шойбле насърчава разширяването на паричния съюз, започнал през 1999 г., в икономически съюз. Днес има нужда от „смелостта, която не сме имали при кризата през 2010 г., за да постигнем най-накрая по-голяма интеграция в еврозоната“, написа бившият федерален министър на финансите във в. „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“.

„Не трябва отново да пропускаме шанса“, пише Шойбле. Настоящата дискусия е „определено твърде кратка, защото се върти главно около аспекти на финансиране, като например дали планираната помощ тече като безвъзмездна помощ или като заеми“, критикува Шойбле. "Но ние трябва да я водим много по-сериозно по въпроса какво искаме да направим конкретно, за да напредне Европа колективно."

Според него паричният съюз не може без икономически.

Шойбле припомня, че стъпките, които ЕС предприема навремето за създаване на еврозоната, трябвало да бъдат последвани от по-нататъшни действия към икономически съюз. „Това не се случи", констатира той.

Освен това докато паричната политика оформя еврозоната, „ икономическата политика остава национална отговорност“, пише Шойбле. „Не само икономистите предупредиха, че паричният съюз в дългосрочен план няма да бъде устойчив без политически еквивалент“.

Председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле по-рано апелира към ЕС да се поучи от пандемията от коронавирус и да намали зависимостта си от световната верига на доставки.

Шойбле каза за „Фракфуртер Алгемайне Цайтунг“, че пандемията показва колко уязвима е Европа от зависимостта си. В статия за вестника той посочи временния недостиг дори на най-обикновеното медицинско оборудване като защитни маски.

Според него вече е възможно да се анализира критично пълният икономически модел и да се „преодолеят ексцесиите на глобализацията“, навсякъде, където са довели до драматични последици по време на пандемията.

Той смята, че вече е възможно да се извлекат поуки, че ЕС трябва да бъде по-добре снабден, за да бъде по-устойчив на кризи и по-независим.

За това, каза Шойбле, ЕС трябва да бъде „обезпечен с по-голяма стратегическа автономия“, като например изграждане на алтернативни вериги за доставки с по-благоприятна производствена база, с цел диверсификация и намаляване на географските рискове.

Той също така подчерта необходимостта от укрепване на суверенитета на Европа, особено в здравния сектор. /БГНЕС