Volkswagen влага 122 млрд. евро в преминаването към електрически автомобили

Volkswagen ще инвестира 122 млрд. евро (130 млрд. долара) в преминаването към електрически превозни средства през следващите години, предаде АФП.

Германският гигант заяви, че планира общи инвестиции в размер на 180 млрд. евро между 2023 и 2027 г., от които 68% ще бъдат изразходвани за електрификация и цифровизация.

Цифрата от 180 милиарда евро е с 13% повече от предишния многогодишен инвестиционен план на VW.

"Очаква се още през 2025 г. всеки пети автомобил, продаден в света, да бъде с изцяло електрическо задвижване", заявиха от концерна.

VW заяви, че "основна причина" за увеличението на разходите е стремежът му да изгради редица фабрики за батерии, както и разходите, свързани с осигуряването на суровини за батерии.

В понеделник Volkswagen обяви, че е избрал Онтарио в Канада за място на първия си завод за батерии в Северна Америка.

Решението идва на фона на нарастващите опасения, че огромните зелени субсидии в САЩ ще отблъснат инвестиции и ще изложат на риск европейските работни места.

Миналата седмица VW заяви, че ще "изчака и ще види" как Европейската комисия - изпълнителното звено на Европейския съюз - ще реагира на пакета от стимули на Вашингтон, преди да продължи с планирания завод за батерии в Източна Европа.

Компанията вече работи по създаването на три завода за акумулатори в Германия, Испания и Швеция.

VW заяви, че иска да съсредоточи усилията си за разходи през следващите години върху "увеличаване на присъствието си в региона на Северна Америка".

Освен това иска да повиши конкурентоспособността си на ключовия пазар в Китай, където изостава от американския си конкурент Tesla и местните производители на електрически автомобили.

През 2022 г. автомобилите, задвижвани с батерии, представляват рекордните 7% от доставките на VW, възлизащи на малко над 572 000 единици в световен мащаб.

VW очаква през 2023 г. електрическите автомобили да съставляват около 10% от продажбите на автомобилите му.

Дори когато индустрията става по-екологична, Volkswagen заяви, че ще прави "постоянни инвестиции" в най-новото поколение двигатели с вътрешно горене.

"Очаква се пикът на инвестициите да бъде достигнат през 2025 г., след което те непрекъснато ще намаляват", каза той. /БГНЕС