Володя Златев: Сестри Стоеви са финансирани повече от всеки друг български спортист

Повод за това стана публикацията във „Фейсбук" на най-добрите ни състезателки - Габриела и Стефани Стоеви, които отказват да се състезават за България. Сестрите обвиниха федерацията и в частност нейния президент, че им е отказан бюджет за финансиране на подготовката, какъвто им се полага от ММС заради успехите през изминалата 2018 г., и парите се дават на други състезатели. Освен това те обвиняват г-н Златев, че се отнася към тях с „арогантност, пренебрежение и откровена неприязън".

В отговор на това Златев каза: „Изпитвам единствено респект и уважение към момичетата и всичко постигнато от тях. За мен беше шок това, което са написали. Във финансов аспект всички усилия на нашата федерация през последните 5 години са насочени към Габриела и Стефани Стоеви - лицата на нашия спорт. Въпреки всичко публикувано, нашата ръка остава протегната към тях. Аз искам те да играят и представляват България. Те са финансирани повече от всеки друг български спортист във всеки друг български спорт", заяви Володя Златев.

„Адмирирам проверката на Министерството на младежта и спорта. Още тази сутрин сме предали всички банкови извлечения и счетоводни справки за преведените средства за подготовка на момичетата. Получените цифри надвишават многократно това, което е предвидено за тях и това лесно може да се види. Мога само да гадая защо това се случва и каква е причината. Аз изобщо не съм имал някакъв конфликт с тях. Ние сме откликнали на молбите на всеки един играч и това могат да ви го потвърдят. Аз получих от тях /сестри Стоеви; б.р./ уверение тази сутрин, че те просто не искат да играят за България, въобще, което много ме учуди", допълни Златев.

Той уточни, че момичетата получават повече от половината бюджет, предвиден за федерацията, а отделно от това имат осигурени 24 хил. лв. общо за олимпийска подготовка.

От думите на родните национали по бадминтон стана ясно още, че момичетата са ги наричали „туристи" и „медалистчета". Володя Златев и останалите от федерацията казаха, че те най-вероятно планират да играят за чужда държава. По правилник трябва да минат 3 години от последното им отборно състезание за България. Това означава, че те ще могат да се състезават под друг флаг от март 2021 г. /БГНЕС