Вьоса Османи и Курти: Сърбия не трябва да се намесва в изборите в Северно Косово

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че инициативата за отстраняване на кметовете в Северно Косов вече е предвидена в закона. Макар да подчерта, че Косово има волята да проведе тези избори, тя призова международната общност да предотврати намесата на Сърбия в процеса.


Министър-председателят Албин Курти, обяви, че в момента ситуацията в Северния регион е спокойна в сравнение с периода отпреди месец и половина, като предупреди, че всички опити за насаждане на напрежение "ще се провалят", съобщава "КоССев".

Османи от своя страна заяви, че Сърбия трябва да докаже, че няма да се намесва незаконно в изборите за четирите северни общини на Косово.

"Волята от наша страна за организиране на нови избори съществува, сега сърбите в тези общини също трябва да покажат волята си за участие в изборите. Най-вече Сърбия трябва да докаже, което все още не е направила, че няма да се намесва незаконно, както го е правила в миналото, на изборите, провеждани в общините на Република Косово. И, разбира се, призоваваме нашите международни партньори, нашите съюзници, да направят всичко възможно, за да предотвратят подобни незаконни намеси, които често са завършвали с насилие и сплашване на сръбски граждани в северната част на страната, а не да позволят те да бъдат извършвани от страна на Сърбия", заяви Османи по време на конференция, проведена в община Истог.

Османи повтори, че има две възможности за провеждане на избори - едната, ако кметовете подадат оставка, а другата, ако гражданите в тези общини поискат отстраняването им чрез петиция.

"Създава се някаква неяснота и някакво объркване, не знам дали е умишлено или не, че този въпрос е свързан с референдум. Този въпрос няма нищо общо с референдум, това е съвсем друга правна категория, инициативата за отстраняване на кметовете вече е предвидена в закона, така че има наредба, която признава на гражданите на всички общини правото да отстранят кмета чрез петиция и след това повторно гласуване. Това не е референдум, а се нарича категория за отстраняване на президента чрез повторно гласуване", каза Османи.

Тя добави, че техническите процедурни въпроси за сроковете трябва да се определят чрез административни инструкции или разпоредби на ЦИК.

"Единственото, което е необходимо, е техническите процедурни въпроси на сроковете да бъдат определени или чрез административни инструкции, или чрез разпоредби на ЦИК. Вече има работна група, в която присъства и моят кабинет и аз мога да дам своя принос. Призовавам членовете на тази работна група спешно да завършат работата си. Веднага след като бъде създадено правното основание, тогава гражданите на тези общини ще имат право да представят своята позиция", допълни Османи.

Оттегляне на полицията

Както бе обявено вчера от косовската полиция, която в координация с КФОР и ЕУЛЕКС оцени ситуацията около общинските сгради в Севера като добра, днес полицията се оттегли с още 25% в и около тези институции в Лепосавич, Звечан и Зубин Поток. Това потвърди заместник-командирът на полицията за Северния регион Ветон Елшани.

"Да, вече е приключило. До момента общо 50% от полицията се е изтеглила във и около тези общински сгради", каза той.


На новото решение днес се позова премиерът на Косово Алабин Курти, който заяви, че в момента ситуацията в Северния район е спокойна в сравнение с периода отпреди месец и половина.

"Сигурността е на добро ниво, ситуацията е спокойна и можем да намалим още малко полицейското присъствие. Върховенството на закона и общественият ред се поддържат по-добре. От около месец и половина не сме имали значителни инциденти или насилствени протести", подчерта той, като благодари на полицията и на "всички граждани" за сътрудничеството и справедливостта.

Курти припомни, че намалението не се отнася за целия Север, а за присъствието на полицията в общинските сгради и района около тях.

"С отговорност и сериозност, честност и грижа изпълняваме Братиславското споразумение от 10 юли 2023 г., като вземаме предвид исканията на ЕС от 3 юни 2023 г. за деескалация. "Съвместната констатация с международните фактори за значително подобряване на нивото на мира и сигурността в северната част на страната свидетелства за ясна деескалация", заяви Курти днес.

Въпреки това той използва възможността, за да предупреди за "потенциална нова ескалация, която може да бъде резултат от изявления на омраза и политическа и държавна агресивност от страна на северната ни съседка".

"Призоваваме гражданите да не се поддават на различни дезинформации - от такива, които са резултат от неразбиране, недоразумение или погрешно тълкуване на ситуацията и развитието на събитията, до такива, които са антиправителствени пожелания, които се представят публично като фактологични новини", подчерта косовският премиер.

В крайна сметка Курти повтори, че "хибридната война срещу независимата Република Косово и нейното демократично и прогресивно правителство" ще се провали.

Новото решение за намаляване на броя на полицаите от общинските сгради е второто след влизането на полицаите в трите общини заедно с кметовете - на 26 май.

Първото беше прието само два дни след постигането на споразумение в Братислава между пратеника на ЕС за диалог Мирослав Лайчак и главния преговарящ от Прищина Бесник Бислими.

Отстраняването на полицейските служители от сградите също е част от европейското предложение за деескалация в три точки, заедно с искането за нови избори в Севера и преместването на новите кметове на алтернативни места. /БГНЕС