Вот на недоверие свали румънското правителство

Правителството на либералния румънски премиер Флорин Къцу беше свалено с вот на недоверие днес, заплашвайки страната с нова политическа нестабилност.

Официалният резултат показа 281 депутати в подкрепа на предложението, без нито един против, като правителството и неговите съюзници бойкотираха вота.

БГНЕС припомня, че най-голямата опозиционна партия в Румъния, Социалдемократическата партия (СДП), внесе вот на недоверие срещу правителството на 28 септември. Вотът свали либералното правителство на Флорин Къцу с неговия бивш младши коалиционен партньор USR-PLUS.

Партията обвинява правителството в обедняване на румънците, силно задлъжняване на страната и провалена кампанията за ваксинация. Само една трета от 19-те милиона души в страната са ваксинирани, което е второто най-ниско ниво в блока след България.

СДП, заедно с USR-PLUS и националистическата партия AUR, имат 284 депутати в 465-местния парламент.

"В парламента виждаме надпревара сред желаещите да взривят страната и да дестабилизират Румъния... Ние управляваме", каза Къцу пред репортери.

49-годишният икономист, който е премиер от декември, в неделя стана председател на PNL, след като триумфира на вътрешните избори на партията.

Той се възползва от подкрепата на дясноцентристкия президент Клаус Йоханис, който ще трябва да номинира нов премиер, ако кабинетът на Къцу падне.

В началото на септември министрите на USR-PLUS подадоха оставка от кабинета, след като Къцу внезапно уволни своя министър на правосъдието заради спорен план за развитие на местните общности. /БГНЕС, АФП