Впечатляващият филм „Опълченците на Шипка" на арх. Пламен Мирянов ще се излъчи на Шипка на 3 март

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България" създадоха поредния филм, посветен на паметни за България събития и герои – „Опълченците на Шипка". Впечатляващата видео-импресия ни изправя смирено пред паметника „Шипка" и ни припомня подвига на достойните български опълченци, които безстрашно дадоха живота си за свободата на България и оставиха незаличима следа в историята ни със себеотрицанието си.


Филмът е сниман на Шипка и озвучен с Вазовата ода "Опълченците на Шипка" от „гласа на гвардията" - Янко Лозанов. А достолепието на българските гвардейци, участвали в заснемането на филма на паметника „Шипка", и майсторската режисура на арх. Мирянов изпълват сърцата на зрителите с гордост!


Тежките атмосферни условия по време на снимките се оказали изпитание за целия снимачен екип, а силните снегонавявания и почти непроходимите зимни условия наложили на помощ да се притекат и войниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Нито една от тези трудности, обаче, не сломила духа на гвардейци, актьори и екипа на „Нашият дом е България".


„В последните години сякаш изгубихме голяма част от достойнствата на опълченците на Шипка и искаме със смирение и гордост да си припомним за тях, за себеотрицанието им и за това колко много им дължим – свободата си" – споделя режисьорът на филма арх. Пламен Пламенов Мирянов. И добавя: „Трети март е не само национален празник на България, а дата, която съхранява спомена за един велик подвиг – боевете на Шипка! Достойните български опълченци дадоха безстрашно живота си за свободата на родината ни и ще се радвам, ако с този наш проект успеем да докоснем сърцата на българите, за да си припомнят колко смел и горд народ сме!".


Филмът ще се излъчи премиерно на 2 март 2024 от 17.00 часа на площад "Севтополис" в Казанлък и на 3 март 2024 от 10:30 часа на площада под връх Шипка.


„Опълченците на Шипка" е част от поредицата документални филми на фондация „Нашият дом е България", посветени на важни събития и личности от българската история, чиято основна цел е издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор, култура, чест и достойнство на България./БГНЕС