Връчиха наградите "Златна палма" в Кан

Почетната Златна палма на 74-ия Международен филмов фестивал в Кан бе връчена на италианския режисьор Марко Белокио. Според решението на организационния комитет на шоуто той бе удостоен с тази награда за „уникално творчество, което даде на съвременната кинематография сила и свобода“, съобщава ТАСС.

Белокио получи наградата от ръцете на италианския режисьор Паоло Сорентино по време на церемонията по закриването на филмовия фестивал , която се провежда в главната зала на фестивалния дворец „Люмиер“.

Дебютната работа на Белокио е филма „I Pugni in Tasca“, който разказва за социалните протести в края на 60-те години. Общо италианският майстор има 32 филма, много от които са високо оценени от критиците и зрителите.

Белокио стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан. През годините почетната „Златна палма“ е присъждана на майсторите, чиито имена отдавна са влезли в световната кинозала на славата: Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Мануел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Агнес Варда, Ален Делон. По време на церемонията по откриването на 74-ия филмов фестивал в Кан на 6 юли „Златната палма“ бе връчена на американската филмова актриса Джоди Фостър за нейното „ярко и талантливо обслужване на Десетата муза“.

За най-добър актьор на 74-ия филмов фестивал бе обявен американският актьор и музикант Калеб Ландри Джоунс.

Това решение беше обявено от журито, оглавявано от американския режисьор Спайк Лий, на тържествената церемония по обявяване на победителите във Фестивалния комплекс на „Кроазет“, съобщава ТАСС.

Той получи награда за ролята си в състезателния филм "Нитрам" (Австралия) на режисьора Джъстин Кързел.

Норвежката филмова актриса Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса.

Най-добрият сценарий на филмовия фестивал в Кан отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Drive my car“(2021).

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан за филма си „Le genou d'Ahed“ (2021). Лапид пристигна в Кан с вълна от успех. Предишният му филм „Синоними“ получи главната награда на кинофестивала в Берлин през 2019 г. С новата си драма режисьорът доказа способността си да създава напрежение в разказа и да го доведе до експлозия.

Тази година 24 филма се състезават за главната награда "Златната палма“.

Френският филмов режисьор и сценарист Джулия Дюкорно бе отличена с главната награда на филмовия фестивал в Кан „Златна палма“, която получи за драмата "Титан" (Titane, 2021) от името на журито на фестивала, американската актриса Шарън Стоун.

37 годишната Дюкорно е едва втората жена, удостоена с този приз на фестивала. Тя едва скри вълнението си от получаването на наградата. От сцената на Фестивалния дворец благодари на снимачния екип, който е работил с нея. „Много съм благодарна за тази оценка“, каза Дюкорно, обръщайки се към журито на Фестивала.

Филмът започва с автомобилна катастрофа, жертва на която, още като дете, става главната героиня Алексия. Тя оцелява само благодарение на титанова пластина, която е имплантирана в главата ѝ. Критиците в Кан откриха сходство между персонажа във филма на Дюкорно и героинята на „Първичен инстинкт“ , която подобно на Алексия, убива своите партньори.

Церемонията по награждаването не мина без инциденти. В самото начало председателят на журито Спайк Лий погрешка обяви първо печелившия филм, нарушавайки целия сценарий и хронологията на церемонията. Списъкът с лауреатите веднага бе измъкнат от ръцете му от водещия, който остави думите на председателя на журито без коментар. В публиката възникна объркване, но изявлението на Спайк Лий не беше потвърдено и официалното обявяване на филма, удостоен с най-високото отличие остана за края на церемонията, продължила повече от час./ БГНЕС